onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Preemraff Lysekil byter spår och söker nytt miljötillstånd

Publicerad: 23 oktober 2020, 09:44

Magnus Heimburg, vd för Preem presenterar i dag planerna på ny verksamhet vid anläggning i Lysekil. Det handlar om att styra om till storskalig produktion av förnybara drivmedel. Foto: Preem

Nu är Preemraff Lysekil tillbaka på banan. Den här gången ska bolaget söka miljötillstånd om att upprätta storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet.


BA


För några veckor sedan drog Preem överraskande tillbaka sin ansökan om att få bygga ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. Redan då antyddes att det handlade om att bytta spår och i stället satsa på storskalig produktion av förnybara drivmedel. I dag konkritiseras planerna då bolaget ska ansöka om ändringar i miljötillståndet, där det uppges att förändringar i verksamhet beräknas minska klimatutsläppen med upp till 1,7 miljoner ton årligen.

I ett första steg planerar Preem att genomföra en ombyggnation av den existerande Synsat-anläggningen som i dag producerar diesel av miljöklass. Ombyggnationen av Synsat-anläggningen ska ge en ökning av Preems förnybara dieselproduktion med nära en miljon kubikmeter årligen, vilket är två till tre gånger högre än dagens förnybara produktionskapacitet vid Preemraff i Göteborg.

”Preems högsta prioritet är att påbörja storskalig förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och det är glädjande att vi nu ska ta det första, stora steget i raffinaderiets förnybara omställning”, säger Magnus Heimburg, vd för Preem, i en kommentar. 

Planen är nu en ansökan om ändring av befintligt miljötillstånd ska lämnas in före årsskiftet. Investeringsbeslut planeras under nästa sommar. Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

Om Preem får erfordrliga miljötillstånd och ombyggnationen genomförs kommer anläggningen ha kapacitet att hantera upp till 40 procent förnybara råvaror, med ambitionen att på sikt nå högre nivåer. Ombyggnationen kommer enligt Preem även innebära att motsvarande mängd fossil råvara fasas ut från Synsat-anläggningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev