Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Priset på kollektivtrafik har fördubblats sedan 90-talet

Publicerad: 24 Februari 2014, 09:28

Trots en ökad miljömedvetenhet har andelen kollektivtrafikresenärer varit konstant sedan 70-talet. Nu visar en ny granskning från SVT att priset på kollektivtrafik fördubblats sedan 1995.


De flesta partier säger att man vill fördubbla resandet med kollektivtrafiken. Men sedan 70-talet har den andel som reser kollektivt legat konstant på en femtedel. Antalet resor med kollektivtrafiken har visserligen ökat, men bilåkandet har ökat i samma takt.

En ny granskning som SVT gjort visar att priset på kollektivtrafik fördubblats sedan 1995. Enligt forskningen har priset stor inverkan på vilket transportmedel människor väljer, inte minst för de som reser varje dag.

– Viktigast om man skall få fler att välja kollektivtrafik är bra och täta bussturer, utan förseningar. Men sen kommer priset som en viktig faktor, säger trafikexperten Göran Tegnér på konsultföretaget WSP som anlitats av flera län för att få fler resenärer till kollektivtrafiken.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.