Klimat
Priset på utsläppsrätter slår nytt rekord
Publicerad: 12 mars 2021, 10:55
Jakop Dalunde är nöjd med ”The Swedish Proposal” som Sverige drev igenom i EU under ledning av förra miljöministern Isabella Lövin (MP). Priset på utsläppsrätter är nu rekordhögt. Foto: Wikimedia commons
Priset på utsläppsrätter har satt nytt rekord. Priset är nu tio gånger högre än innan reformen som drevs igenom av miljöpartister i den svenska regeringen och EU-parlamentet.
De senaste dagarna har priset på utsläppsrätter slagit nytt rekord. Orsaken är enligt Jakop Dalunde, europaparlamentariker för Miljöpartiet, den så kallade ”Swedish proposal” som stramat åt tilldelningen av utsläppsrätterna genom förändrade regler.
– Först steg priset ganska snabbt till 20-25 euro. Det senaste året har priset stuckit iväg tidigare och i förrgår nådde vi en ny ”all time high” på 42 euro. Så vi har snart nått en tiodubbling av priset före reformen, säger Jakop Dalunde till Aktuell Hållbarhet.
Det höga priset gör nu enligt Jakop Dalunde att allt fler kolkraftverk stänger på den europeiska marknaden.
– Redan vid ett pris på utsläppsrätter på 25 euro började man nå en nivå där många kolkraftverk inte längre var lönsamma utan behövde statliga subventioner för att gå runt. För många energibolag var det alltså billigare att bygga ny förnybar energi än att fortsätta driva befintliga kolkraftverk, säger Jakop Dalunde och konstaterar att även polska kolkraftverk som åtnjuter betydande statliga subventioner nu börjar stängas ner, liksom kolkraftverk i Tyskland och i Ungern.
Enligt Jakop Dalunde kan det förutom minskad tilldelning även finnas en ytterligare faktor bakom det rusande priset och det är att EU:s klimatpaket ”Fit for 55” ska lanseras i juni, som ska trimma EU:s klimatpolitik ytterligare för att nå EU-kommissionens föreslagna klimatmål. Därmed passar marknaden enligt honom på att köpa utsläppsrätter innan priset stiger ytterligare.
– Kolkraften kommer läggas ner mycket snabbare än vi har trott. Jag tror att 2020 talet kommer vara kolkraftens sistas decennium i EU, säger Jakop Dalunde till Aktuell Hållbarhet.