Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pristagare har ”återupplivat hela byar”

Publicerad: 20 mars 2015, 11:22

I dag stod det klart att Rajendra Singh från Indien tilldelas 2015 års Stockholm Water Prize, som förutom äran består av 150 000 dollar.


Ämnen i artikeln:

Indien

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 mars.

Priset får han för sitt arbete med att förstärka vattensäkerheten på Indiens landsbygd.

Genom att hjälpa bybor i delstaten Rajasthan att bygga traditionella regnvattendammar har Rajendra Singh och hans medarbetare under två årtionden fått på plats tusentals konstruktioner som används för att samla upp och lagra regnvatten. Arbetet har dessutom genomförts på så sätt att invånarna kunnat delta själva och att kvinnors möjlighet till inflytande har ökat.

Enligt Stockholm International Water Institute, SIWI, som står bakom priset, har Rajendra Singhs arbete "rent bokstavligen återupplivat hela byar".

Själv kommenterar Rajendra Singh saken så här i ett pressmeddelande:

– Detta är ett besked som inger mod, energi och inspiration. Med hjälp av den gamla indiska kunskapen om att ta vara på regnvatten, har vi hjälpt utblottade och nästan övergivna byar att komma på fötter igen.

Priset delas ut till Rajendra Singh den 26 augusti under årets Världsvattenvecka i Stockholm. Mer information om pristagaren finns här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Indien

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.