Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Privatföretag provkör raketmotor för rymdfärder

Publicerad: 25 november 2008, 10:11

SpaceX har gjort slutprover med motorer till en raket som ska försörja rymdstationen


När USA snart pensionerar rymdfärjorna behövs en ersättare som kan försörja internationella rymdstationen, innan USA får till en ny farkost för bemannade färder. Det har funnits en strävan bort från skattefinansierade raketer i USA och låta privatföretag får vara med och skjuta upp laster för forskningen och förmodligen välkomnar man konkurrens för Lockheed-Martin.

Provskjutning av Falcon 9 i upprätt ställning.

Privatföretaget Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) har konstruerat en bärraket kallad Falcon 9 och provkörde huvudmotorn den 22 november under realistiska förhållanden, med lyckat resultat. Motorerna, för den innehåller nio oberoende motorer, ger tillsammans 388 tons dragkraft vid havsnivån och under de 180 sekunderna förbrukade de 225 ton bränsle. Tre minuter är allt som behövs för att raketen ska komma upp i omloppsbana.

Motorprov hos SpaceX. Detta är själva definitonen av "ös".

Dragon och ISS

NASA har bidragit med startpengar för utvecklingen. Första uppskjutningen från Cape Canaveral kommer att ske första kvartalet 2009 och till en början ska Falcon 9 användas till att lyfta upp satelliter i omloppsbana, men därefter ska den skeppa förnödenheter och astronauter till rymdstationen med sin kapsel Dragon.

Kapseln Dragon som den kommer att se ut i omloppsbana.

En tänkt bildav Dragon när den är konfigurerard för persontransport. Den kan konfigureras för last också.

Falcon 1

SpaceX förra skott hette Falcon 1 och det lyckdes över förväntan. Så här ser markfaciliteterna ut. Det är kanske inte lika lyxigt som NASAs starttorn, men det fungerar tydligen med en vanlig höjdlift också.

Den 28 september gick Falcon 1 iväg. Ett perfekt skott.

Falcion 1 i omloppsbana. Här släpper den av delar av formskalet som inte behövs i rymdens vakuum. Den kommer att bli kvar på dryga 600 kilometers höjd i ungefär 10 år.

Reflektion

Nu har både ESA och SpaceX möjligheter att försörja ISS med material, utöver ryssarna. De nya farkosterna har kommit ganska fort. Kan det vara så att man försöker fasa ut ryssarna?

Läs mer

SpaceX presenterar sig och visar mängder av balla bilder på: www.spacex.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev