Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Problematisk milstolpe för klimatet nådd

Publicerad: 1 juni 2012, 08:38

Koldioxidhalten i atmosfären kring Arktis är nu uppe i 400 miljondelar.


Mätstationer har visat att koldioxidhalten är uppe i mer än 400 ppm i atmosfären kring Arktis. Det skriver nyhetsbyrån AP.

En av forskarna som AP talat med, Pieter Tans vid the National Oceanic and Atmospheric Administration, menar att Arktis är den främsta indikatorn för vad vi har att vänta oss när det kommer till global uppvärmning, både vad gäller halterna av växthusgaser i atmosfären och för klimatförändringarnas effekter.

Även om halterna kommer att sjunka under sommaren är 400-gränsen nu nådd, och enligt Tans är det första gången som hela Arktis visar så här höga siffror.

Globalt ligger halten på 395 ppm, att jämföras med förindustriell tid då den låg på runt 275.

**

I höstas överlämnade SMHI en rapport om den senaste forskningen kring klimatförändringarna till regeringen och miljöministern. I rapporten framgår bland annat vad olika stabiliseringshalter av växthusgaser i atmosfären globalt tros innebära för medeltemperaturen, detta enligt FN:s klimatpanel IPCC.

I början av veckan skrev Miljöaktuellt om de nya siffrorna från International Energy Agency som visar att det sammanlagt släpptes ut 31,6 gigaton (miljarder ton) koldioxid under 2011, som följd av förbränningen av kol, olja och gas, en ökning med 1 gigaton jämfört med föregående år.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.