Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Problemen fortsätter spöka

Publicerad: 9 februari 2015, 08:34

Mysteriet kring Hanöbukten har pågått i åratal men är fortfarande olöst. Allmänhetens intresse för att lösa gåtan är dock stort.


Den senaste månaden har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fått in ett 20-tal rapporter om plastskräp i vattnet, döda och såriga fiskar och döda sjöfåglar.

HaV har som Miljöaktuellt tidigare berättat öppnat för allmänheten på  hemsidan att lämna sina avvikande observationer och ange exakt på en karta var observationerna gjorts.

Myndigheten har tidigare fått i uppdrag av regeringen att utreda orsakerna till problemen i Hanöbukten, och i somras fick HaV på nytt i uppdrag av regeringen att under tre år bringa klarhet i om det finns ett eventuellt samband mellan miljöfarliga ämnen och fiskens hälsa, och att fisken sårskadas. Utredningen ska överlämnas senast 28 februari 2018.

– Vi hoppas få in mer observationer under våren, inte minst från yrkesfiskare och sportfiskare som ofta rör sig ute i havsområdena. I slutet av maj hoppas vi ha fått in så pass många observationer att vi kan se om det exempelvis går att se en geografisk koncentration av något fenomen, säger Fredrik Ljunghager, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.