Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Professor i miljörätt: ”risk att miljökompetensen urholkas”

Publicerad: 30 Maj 2011, 08:35

Den nya Mark- och miljööverdomstolen har svårt att rekrytera kompetenta domare. Det beror på att de som söker sig dit inte garanteras något arbete med miljöfrågor. Detta riskerar att göra det svårare för domstolen att skapa rättspraxis, menar en professor i miljörätt.


Den andra maj döptes landets fem Miljödomstolar om till Mark- och miljödomstolar. Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt döptes samtidigt om till Mark- och miljööverdomstolen.

Den nyinrättade Mark- och miljööverdomstolen har svårt att rekrytera domare med gedigen erfarenhet av miljörätt. Orsaken är att de sökande inte garanteras något arbete med miljöfrågor utan att de kan hamna på vilket avdelning som helst på Svea Hovrätt, menar Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Hovrätten är mycket tydlig med detta, de accepterar inte att man söker till enbart till avdelning 6, som är Mark- och miljööverdomstol. Det betyder att du som sökande inte har någon given specificerad plats på miljöavdelningen utan att du får ett jobb på hovrätten helt enkelt, säger han till Miljöaktuellt.

Enligt honom beror det på att Justitiedepartementet och Domstolsverket inte gillar tanken på utpräglade specialdomstolar – utan att det istället är allmänna domargeneralister som ska döma i alla mål. Men de som är aktiva på miljöområdet inser att detta är ohållbart.

– Det finns ingen möjlighet att
döma dessa svåra mål utan flerårig erfarenhet och inriktad utbildning. säger Jan Darpö. Som det är idag kan det bli så att erfarenheten representeras av miljöråden, det vill säga teknikerna som ju enbart dömer i miljömål.

Resultatet blir en olycklig situation där miljökompetensen riskerar att urholkas på Mark- och miljööverdomstolen, landets högsta rättsliga instans på sitt område, vars uppgift är att bilda rättspraxis och vara ledstjärna för myndigheter och landets fem miljödomstolar.

– Den här utvecklingen har pågått ett tag. På sikt kan det medföra att domstolarna tappar förtroendet för överdomstolen. Dess funktion som praxisskapande instans kommer att försvagas och längre ned i systemet kommer men att tänka att då kör vi som vi alltid gjort. Det här är en allvarlig brist i vår miljöprövning som borde ses över, vilket inte minst näringslivet borde vara intresserad av.

Jan Darpö menar att man
i längden borde avskilja Mark- och miljööverdomstolen från hovrättsorganisationen och istället till skapa en specialdomstol för dessa frågor.

I det nya numret (2011:5 ute måndag 30/5) granskar Miljöaktuellt kompetensen på och rekryteringen till landets miljödomstolar. Den visar att teknisk expertis dominerar och att den biologiska kompetensen är svagt utvecklad.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.