Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Professorn: Så blev konflikten mellan ekonomi och ekologi ett hjärnspöke

Publicerad: 8 april 2014, 09:20

Stadslivet har gjort oss till ekologiska analfabeter, menar professor Carl Folke.


Ämnen i artikeln:

Svd

Konflikten mellan ekonomisk utveckling och ekologisk hållbarhet är mentala konstruktioner i våra hjärnor, menar Carl Folke, professor i naturresurshushållning vid Beijerinstitutet och forskningschef vid Stockholm Resilience Centre.

– Vi människor har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag. Vi ser inte längre sambanden mellan naturen och utvecklingen av våra samhällen och ekonomier, säger Carl Folke i en intervju i SvD.

Grundproblemet är enligt honom att det fattas förståelse för natur och ekosystem – som frikopplats från våra urbana vardagsliv – och vi skulle behöva tänka i andra banor för att behandla naturen mera hänsynsfullt och hitta lösningar på våra problem.

Ett förändrat perspektiv på naturen är nyckeln till en mer hållbar samhällsutveckling, menar Carl Folke. Han har följt miljödebatten i trettio år och sett att den gått från utsläppsfrågor till kretsloppsfrågor och vidare till klimatfrågor. Så det finns tecken på en mental resa som gör att människan återkopplar till planetens gränser.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Svd

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.