Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Proteinanalysen fungerade för Chemel

Publicerad: 18 november 2008, 12:35

Proteinanalys är hett och därför ville Chemel testa större molekyler än företaget normalt ägnar sig åt. Det tycks fungera.


Chemel i Lund har utfört lyckad proteinanalys, meddelar företaget. Detektion av ett fåtal nanogram av ett protein ska ha detekterats av bolagets elektrokemiska analysplattform.

För Chemel är det ett viktigt framsteg. Från att främst ha ägnat sig åt analys av mindre metaboliter, exempelvis glykos har bolaget beslutat sig för de kommersiellt intressantare proteinanalyserna. Men proteinmolekyler är avsevärt större än metaboliterna.

– Det är väldigt hett just nu och vi har funnit att det faktiskt fungerar, säger Margareta Krook, vd på Chemel.

Om tekniken kommersialiseras kan Chemel vända sig till nya målgrupper. Inom vården kan proteinanalys användas för att indikera sjukdomstillstånd, exempelvis för att hitta cancermarkörer.

– Om plattformen kommer att stå på en klinik eller i industrin är inte riktigt säkert just nu, men vi hoppas förstås på båda i framtiden, säger Margareta Krook.

Nästa steg för Chemel är fortsatta försök att hitta nya användningsområden för analysplattform och reagenser.

– Vi tittar på odling av mikroorganismer där man monitorerar odlingarna, där finns det ju också mycket proteiner man skulle kunna tänka sig att analysera. Man producerar ju även proteiner i bioprocesser, det skulle också kunna vara en tillämpning, säger Margareta Krook.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev