måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Protester mot BASF:s olagliga GMO-spridning i Sverige

Publicerad: 14 september 2010, 07:13

Efter att en förbjuden GMO-potatis har hittats i svenska fält har EU-kommissionen kallat utsädesföretaget BASF till Bryssel för att förklara sig. Samtidigt spärrar Greenpeace av de kontaminerade fälten.

Ämnen i artikeln:

GmoGreenpeaceJordbruk

BASF som är en av världens största jordbruks- och kemikoncerner blir föremål för utfrågning i Bryssel sedan man uppenbarligen sålt kontaminerat utsäde till experimentfält Norrbotten. Den potatissort som kontaminerats odlas också i Skaraborg.

Kontamineringen i Sverige har fått miljöministern i den tyska delstaten Mecklenburg-Västra Pommern att stoppa allt utsäde av den aktuella potatisen tills man vet att den inte är kontaminerad.

– Mitt förtroende för BASF:s kvalitetssäkringssystem har allvarligt skakats, säger delstatens miljöminister Till Backhaus till nyhetsbrevet Earth Times.

Igår klättrade Greenpeace-aktivister upp på Jordbruksverkets byggnad i Jönköping och krävde att man stoppar all odling av genmodifierade organismer och vill att Sverige satsar på ekologisk odling istället. De spärrade också av fälten i Norrbotten där den genmodifierade potatisen hittats.

Den potatis som har blivit kontaminerad är också den en genmodifierad potatissort, som EU-kommissionen godkände för kommersiell odling i mars i år. Utsädespotatis av sorten Amflora odlas i Norrbotten och Skaraborg och potatisen ska användas för framställning av stärkelse.

Godkännandet skedde efter ett mångårigt de facto-moratorium och bråk där medlemsländer vägrat rätta sig efter EU-kommissionens beslut att tillåta GMO-grödor. Bara en månad senare kom ett nytt förslag från EU-kommissionen om att medlemsländerna själva ska få besluta om GMO-odling.

Nu har alltså denna redan kontroversiella potatissort förorenats med en annan sort, Amadea, som inte är godkänd för odling i EU.

Enligt Greenpeace har ägaren av fälten, BASF/Plant Science Sweden, funnit 47 olagliga Amadea-plantor på fem olika fält. Jordbruksverket kräver att företaget ska söka efter och förstöra alla plantor innan utsädes får användas. Men Greenpeace kräver att Jordbruksverket beordrar att hela fältet förstörs.

– Spridningen av GMO vid odling är väl dokumenterad. I USA och Kanada är nu spridningen så omfattande att det är svårt att hantera nya växter som blivit motståndskraftiga mot bekämpningsmedel, säger organisationen i ett pressmeddelande.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev