Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Protester mot vindkraft i miljömärkt skog

Publicerad: 12 juni 2012, 08:12

Nu bjuder byborna in internationella FSC


Ämnen i artikeln:

FscVindkraft

Den ledande miljöcertifieringen FSC har bestämt att vindkraftsbyggen inte får påverka skogsområden med höga bevarandevärden. För att vindkraft ska accepteras krävs även stöd från berörda intressenter på lokalplanet.

ATL rapporterar om bybor utanför Laholm som kämpar för att internationella FSC ska ge dem rätt mot skogsbolagen och den svenska FSC-avdelningen – som de tror försöker smita undan de internationella miljökraven.

De ser FSC:s nya vägledningsdokument som en framgång och tolkar det som att det inte går att ha vindkraft i certifierad skog.

Lantbrukaren Sven Erick Bengtsson har uppmätt buller på 63 decibel utanför sitt hus – medan ljudnivån inte bör vara högre än 40 decibel. Bullret kommer från 19 vindkraftverk någon kilometer bort – varav några står på FSC-certifierade Sveaskogs mark.

Han har anmält vindkraftverken till svenska FSC som i sin tur skickade anmälan vidare till FSC:s internationella organisation. Nu har Sven Erick Bengtsson bjudit in representanter från svenska och internationella FSC för att få ett tydligt svar, skriver ATL.

Skogsbolagen har däremot
inte gett upp hoppet om att frågan med vindkraft i miljöcertifierad skog går att lösa, rapporterar ATL. De menar att ett ansvarsfullt skogsbruk måste vara möjligt att kombinera med en vindkraftsutbyggnad.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

FscVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News