Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Psykologi och industriell utveckling nya kompetenser i Klimatpolitiska rådet

Publicerad: 26 februari 2021, 10:30

Björn Sandén och Annika Nordlund är nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet från och med halvårsskiftet 2021.

Foto: Ulrika Ernström, Mattias Pettersson

Klimatpolitiska rådet byter vid halvårsskiftet ut två av medlemmarna och för in två nya som tillför kompetens inom framväxt av nya industrier och psykologin bakom hållbara beteendeförändringar på samhälls- och individnivå.


Regeringen har utsett Björn Sandén och Annika Nordlund till nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet från och med halvårsskiftet 2021.

Björn Sandén är professor i innovation och hållbarhet på avdelningen Miljösystemanalys vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers tekniska högskola. Han forskar och undervisar om samhällsomställningar, framväxt av nya industrier, klimat- och innovationspolitik och om risker och möjligheter med ny teknik. 

Annika Nordlund är lektor, docent och prefekt vid institutionen för psykologi samt verksam forskare vid Transportforskningsenheten vid Umeå universitet. Majoriteten av hennes forskning rör transportfrågor och vad som kan göras för att få fler att överväga miljövänliga alternativ.

– Jag ser främst att min roll i rådet blir att tillföra kunskap om vad vi inom psykologi vet om beteenden och möjligheten att hitta effektiva åtgärder för att ställa om ett samhälle i hållbar riktning. Jag forskar främst om hur man får acceptans för olika åtgärder och hur man säkerställer att människor upplever förändringar som rättvisa, säger Annika Nordlund till Aktuell Hållbarhet. 

De nya ledamöterna tillträder i samband med att de nuvarande ledamöterna Katarina Eckerbergs och Tomas Kåbergers förordnanden går ut den första juli, i enlighet med rådets plan för succession.

Klimatpolitiska rådets analysarbete fokuserar i år på den återhämtningspolitik som följer av den pågående pandemin och hur den kommer att påverka möjligheterna att nå Sveriges klimatmål. Rådets årliga rapport med slutsatser och rekommendationer kommer att presenteras den 25 mars.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.