Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Putin: Inga BP-olyckor med Nord Stream

Publicerad: 28 maj 2010, 05:32

Ett haveri på Nord Streams gasledning skulle inte vara till närmelsevis så allvarligt som oljeläckaget i mexikanska gulfen. Det hävdar den ryska premiärministern.


Ämnen i artikeln:

PolitikOljeutsläppNord Stream

Ryssland går med på att landet, tillsammans med Finland, ska gemensamt övervaka bygget och driften av Nord Streams gasledning i Östersjön. Det uppgav den ryska premiärministern Vladimir Putin på torsdagen, enligt The Swedish Wire.
– Den finländska statsministern(Matti Vanhanen, red.s anm.) har föreslagit att vi organiserar permanent övervakning av både uppförandet och användandet undervattensledningen. Vi går med på förslaget, sa Putin, enligt The Swedish Wire.

Ingen risk för katastrofer, menar Putin.

Den 1.223 kilometer långa gasledningen berör, utöver Finland, även Sverige, Ryssland, Danmark och Ryssland.

I samband med att beslutet tillkännagavs diskuterades även oljekatastrofen i den mexikanska gulfen. Vladimir Putin hävdade att en olycka på gasledningen inte alls skulle få samma konsekvenser.
– Gas är inte olja och om det uppstod en läcka skulle det inte uppstå någon förorening, sa Putin.
– En gasledning kan stängas av med modern teknik och det kan göras i princip omedelbart.

Putin fick medhåll av den finländske presidenten som tillade att tankfartyg utgör en större risk i Östersjön på grund av den mänskliga faktorn.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.