Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

PwC: Förändringstakten måste femdubblas för att klara klimatet

Publicerad: 12 februari 2021, 10:50

Koldioxidintensiteten i världen måste minska fem gånger snabbare än den gör, enligt PwC.

Grafik: PwC Net Zero Economy Index

Takten i klimatarbetet måste femdubblas, annars kommer uppvärmningen inte kunna kontrolleras. Det konstaterar revisionsbolaget PwC som lanserar ett nytt klimatindex.


Den globala takten i klimatarbetet måste femdubblas för att nå koldioxidneutralitet och Parisavtalets mål om begränsad temperaturhöjning. Det visar ett nytt klimatindex som tagits fram av revisionsföretaget PwC. 

– Jag tycker det är väldigt alarmerande. Vi håller som mest på med att granska rapporteringen enligt TCFD och där ser vi stora ansträngningar och vi ser hur de stora utsläpparna tar sig an den här frågan. Men det är i Sverige. Tittar vi globalt ser vi inte alls samma politiska ambitioner och det måste till för att vi överhuvudtaget ska bromsa klimatförändringarna. Jag vet inte hur många som på riktigt tror att vi klarar Parisavtalet, det är nästan ett extremscenario, säger Johan Jacobsson, hållbarhetsspecialist på PwC, till Aktuell Hållbarhet.

Indexet visar utsläpp i relation till BNP-utveckling, så kallad koldioxidintensitet, i energisektorn. Enligt de senaste siffrorna från 2019 minskar koldioxidintensiteten med 2,4 procent årligen vilket innebär att koldioxidneutralitet nås först omkring år 2100. För att klara Parisavtalets mål behöver koldioxidintensiteten minska globalt med 11,7 procent årligen, enligt indexet.

Johan Jacobsson, hållbarhetsspecialist på PwC.

– Vår rapport är en effektivitetsmätning, vi vill se ”decoupling” mellan ekonomisk utveckling och utsläpp av koldioxid, säger Johan Jacobsson, hållbarhetsspecialist på PwC, till Aktuell Hållbarhet.

Bland G20-länderna är Tyskland bäst och Indonesien sämst enligt indexet. Kinas totala utsläpp ökade under 2019 med 3,5 procent, men koldioxidintensitet minskade med 2,8 procent till skillnad från bland annat Australien där den ökade.

Läs PwC Net Zero Economy Index 2020

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.