Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

PwC: Stort stöd för koldioxidskatt hos företagen

Publicerad: 27 Maj 2010, 11:12

Svenska företag vill att politikerna agerar och leder dem i klimatarbetet – gärna genom skatteincitament. Dessutom är 83 procent positiva till koldioxidskatter. Det visar en färsk studie från Pricewaterhouse Coopers.


Ämnen i artikeln:

Koldioxidskatter

I en ny rapport har Pricewaterhosue Coopers frågat 700 företag i världen om hur de ser på skatter och regleringar i en ny klimatanpassad ekonomi. I studien ”Appetite for Change – Global business perspectives on tax and regulation for a low carbon economy” finns en rad intressanta resultat.
– En intressant sak som vi sett är att bolagen är positiva till koldioxidskatt och utsläppshandel som styrmedel, säger Fredrik Jonsson som är expert på energi- och miljöskatter på PricewaterhouseCoopers.

En annan viktig slutsats man kan dra av rapporten är enligt Fredrik Jonsson att näringslivet efterfrågar riktlinjer från världens regeringar. Det finns ett stöd från näringslivet, men politikerna måste visa vägen genom tydliga riktlinjer.
– Om företagen ska lyckas göra något för klimatet krävs långsiktiga investeringsbeslut. Därmed behövs tydliga regler och riktlinjer att agera efter, säger Fredrik Jonsson.

Enligt Fredrik Jonsson ser företagen också gärna att pengarna som de betalar i skatt går till riktade åtgärder, och inte bara direkt in i statskassan, som normalt är fallet i Sverige.

I studien finns 30 svenska företag bland de 700 svarande. De svenska företagen skiljer sig på ett antal områden från de övriga företagen i undersökningen.
– Svenska företag är generellt mer positiva till koldioxidskatter som styrmedel än företag i andra länder. Svenska företag ser också gärna en politisk ledning av klimatarbetet. I Tyskland tycks företagen snarast vilja att poltikerna ska hålla sig utanför klimatarbetet.

Här är några andra slutsatser i rapporten:

- 86 procent av respondenterna anser att skatteincitament är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan

- 83 procent av de svenska företagen är positivt inställda till koldioxidskatter
- 92 procent av de undersökta företagen är positiva till miljöskatteincitament men…

- 71 procent anser att nuvarande skattelättnader inte är tillräckliga för att främja en förändring i beteende och attityder.

- 60 procent av de svenska företagen pekar på regeringens ansvar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Koldioxidskatter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.