Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Quatar finansierar nytt klimatforskningsinstitut

Publicerad: 5 december 2012, 09:05

Höga förväntningar skapade besvikelse då Quatar på onsdagmorgonen presenterade en ”stor” klimatsatsning.


När värdlandet Quatar meddelade att man på onsdagmorgonen skulle presentera en stor klimatsatsning blev förhoppningarna höga att landet skulle åta sig klimatsänkningar eller bidra med finansiering till den klimatfonden som ska hjälpa utvecklingsländerna med klimatomställning. När nyheten istället var att man skulle starta ett nytt forskningsinstitut i samarbete med Klimatinstitutet i Potsdam och att man skulle instifta en årlig konferens om klimatarbete var det därför vissa som blev besvikna.

En av de besvikna var Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
– Det är bättre att man gör någonting än ingenting. Men det jag hade hoppats – som hade gett dem beröm – hade varit ett löfte om utsläppsminskningar och några miljarder till klimatomställningen, säger han till Svenska Dagbladet.
Quatar är världens största utsläppare av växthusgaser räknat per person. Den genomsnittlige Quatar-bon beräknas släppa ut 47 ton koldioxid per person, vilket kan jämföras med amerikanen som släpper ut 18 ton och svenskens måttliga 5 ton per person.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.