fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Quiz – vad minns du av hållbarhetsåret 2022?

Publicerad: 21 december 2022, 07:36

Foto: TT, Pressbild (Montage)

Ännu ett år går mot sitt slut och ett nytt tar sin början – vad minns du av hållbarhetsåret 2022? Testa dig själv i Aktuell Hållbarhets quiz!

Ämnen i artikeln:

SverigeRegeringenToppnyheter onsdag

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


 

Alex Schneiter.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT/NTB

1. Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, står tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin inför en rättegång misstänkt för grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003. Vad gjorde Lundinkoncernen under året som bland annat kan innebära fri lejd från skadestånd om de fälls?

A. Betalade 6 miljarder US-dollar till den sudanska staten.

B. Bytte namn och slog ihop Lundin Energy (tidigare Lundin Oil) med det norska oljebolaget Aker BP.

C. Införde en klausul i företagets stadgar om ett personligt ansvar för brott mot mänskliga rättigheter.

Foto: Markus Schreiber/TT/AP

2. EU:s taxonomi som trädde i kraft i början av året har kritiserats för att både släppa igenom fossila energislag och blockera förnybara. Vad av följande stämmer inte om taxonomin?

A. Frågan om huruvida kärnkraft och naturgas ska ingå i taxonomin eller inte är fortfarande olöst.

B. Biobränslen från skogsråvara som först kallades för en övergångslösning klassades slutligen som en långsiktig lösning.

C. Energiåtervinning och avfallsförbränning är en hållbar aktivitet enligt taxonomin.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök hos Hybrit.

Foto: Pontus Lundahl/TT

3. Framtidslöftena H2 Green Steel och Hybrit profilerar sig med fossilfritt stål. Vad visar deras planer i praktiken?

A. Att de kommer placera sig bland topp tio av Sveriges största koldioxidutsläppare.

B. Att det fossilfria stålet är beroende av ryska råvaror.

C. Att fossilfritt stål är betydligt enklare att tillverka än vad de först trott.

Anders Wijkman.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

4. Vad hade hållbarhetsprofilen Anders Wijkman och Fi-grundaren Gudrun Schyman gemensamt under året?

A. De ingick båda i nätverket Klimatalliansen som Anders Wijkman lämnade när bland andra Gudrun Schyman gjorde om det till ett politiskt parti.

B. De drev en konsultbyrå inom hållbarhetsområdet som inte fick några kunder.

C. De prisades samtidigt av kung Carl XVI Gustaf för långvariga insatser för Sveriges utveckling.

Foto: Fredrik Persson/TT

5. Konferensen Stockholm +50 kritiserades i förväg för att inte leva upp till originalet från 1972. Vad blev egentligen resultatet av att världens länder samlades kring miljöfrågorna i Stockholm i juni?

A. Efter svårlösta förhandlingar enades världens länder om målet ”hälsosam planet 2050”.

B. Efter två dagar av anföranden presenterade värdländerna Sverige och Kenya tio uppmaningar till världens länder.

C. Inget konkret beslut fattades under konferensen.

Foto: rudall30/Getty Images

6. Företagens styrelser domineras fortfarande av män och i somras fattade EU ett beslut för att ändra på situationen.

Vad bestämdes?

A. Att de stora börsbolagens valberedningar måste ledas av en kvinna.

B. Att de stora börsbolagen måste ha varannan man och kvinna som ordförande.

C. Att de stora börsbolagen måste ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser.

Cecilia Hermansson – ordförande för vad?

7. När Johan Kuylenstierna i höstas började som ny generaldirektör för forskningsrådet Formas, blev det Cecilia Hermansson som fick ta över hans tidigare roll. Vilken aktör är det hon numera är ordförande för?

A. Klimatpolitiska rådet.

B. Fossilfritt Sverige.

C. Hagainitiativet.

Ulf Kristersson.

Foto: Christine Olsson/TT

8. Ulf Kristersson fick kritik för att han i sin regeringsförklaring slirade något på sanningen när han pratade om klimatfrågan. Vad var det statsministern sade som fick flera att höja på ögonbrynen?

A. Att Sverige på 1970-talet blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer.

B. Att Sverige på 1970-talet blev en av världens första, nästan helt gröna industrinationer.

C. Att Sverige på 1970-talet blev en av världens första, nästan helt hållbara industrinationer.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola och statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i samband med att Europaparlamentets talmanskonferens besökte Sverige i november.

Foto: Claudio Bresciani/TT

9. Nästa år tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Under hösten offentliggjordes att EU:s alla miljöministrar ska samlas i Stockholm på ett två dagar långt informellt möte under våren. Var ska mötet hållas?

A. I skärgården.

B. På Kungliga slottet.

C. I Arlandastad.

Foto: Johan Nilsson/TT

10. Tolv klimataktivister fick fällande domar för sabotage efter att ha blockerat motorvägen E4 strax norr om Stockholm i slutet av augusti. Vilken grupp företrädde aktivisterna?

A. Skydda skogen.

B. Återställ våtmarker.

C. Bevara fjällen.

Och här kommer några bilder, så att du behöver skrolla ner lite innan du ser svaren. :) 

Romina Pourmokhtari (L) blev ny klimat- och mijöminister.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tummen upp från Huang Runqiu, besluten på Cop15 beskrevs som framgångar.

Foto: Paul Chiasson/TT/AP

....och nu: de rätta svaren!

Facit

Rätt svar: 1B, 2C, 3A, 4A, 5B, 6C, 7A, 8A, 9C, 10B

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev