Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Radarvarnare håller koll på babyn

Publicerad: 5 December 2008, 07:44

En babyvakt med inbyggd radar kan varna om ett sovande spädbarn slutar andas.


En forskargrupp vid University of Florida har tagit till den högteknologiska storsläggan för att lösa problemet med att upptäcka när små barn slutar andas i sömnen. De system som finns för det idag registrerar rörelse med en enkel rörelsesensor, men Florida-forskarna tyckte det var bättre att använda en dopplerradar istället.

Radarn har byggts in i en liten låda som hela tiden söker av babyn och registrerar om bröstkorgen rör sig upp och ner som den ska om andningen fungerar. Om inte så slår enheten larm precis som en vanlig babyvakt. Planer finns på att bygga en mer avancerad modell som kan registrera enstaka hjärtslag för att ge ännu bättre övervakning. En fördel jämfört med andra rörelsedetektorer för babyvakter är att den här fungerar helt trådlöst.

Babyradarn är resultatet av ett studentarbete vid universitet och forskarstudenterna håller redan på att hitta nya användningsområden för sin uppfinning. En sak de jobbar med är att använda radarn med en räddningsrobot. Radarn drar mindre ström och har längre räckvidd än de kameror som robotarna använder och skulle kunna fungera som ett komplement till dem för att hitta människor i kollapsade hus.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.