Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Räddningsverket i giftskandal i Mälaren

Publicerad: 18 oktober 2010, 09:25

Räddningsverkets nedlagda skola läcker gifter rakt ut i Mälaren. Staten kände till problemet, men genomförde inga åtgärder.


Det är Dagens Nyheter som avslägar att Räddnignsverkets nedlagda skola i Rosersberg norr mo Stockholm läcker gifter rakt ut i Mälaren. Framförallt handlar det om det cancerframkallande ämnet PFOS som fram till helt nyligen funnists i släckningsskum i brandsläckare. Då Räddningsverket och Staten lämnade området i våras uppmanade experter en sanering av området. Något som staten struntade i.
– Det är väldigt allvarligt. I decennier har brandmän, militär och polis övat räddningsinsatser på skolan i Sigtuna kommun. Oräkneliga är alla de bränder som har släckts med hjälp av skum. Släckningsskum som fram till helt nyligen innehöll det giftiga ämnet PFOS, säger naturvårdshandläggaren Jan Franzén till DN.

I vattnen kring skolan har experter från IVL hittat miljöfarliga ämnen både i vatten och i fisk. Tidigare studier har visat att PFOS är cancerframkallande, hormonstörande och att det påverkar immunförsvaret negativt. PFOS kan inte heller brytas ner i naturen, enligt IVL kommer PFOS att fortsätta läcka ut i Mälaren under lång tid framöver om inga åtgärder vidtas.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News