Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Radioaktivt avfall slängs på tippen i Västerås

Publicerad: 21 februari 2013, 13:10

Allt större mängder anrikat uran deponeras på en vanlig soptipp i Västerås. Hur mycket ämnen som läcker från tippen är det ingen som kontrollerar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Ny Teknik som berättar om Gryta soptipp i Västerås. Där deponeras allt större mängder anrikat uran och inga kontroller görs av hur mycket som läcker från tippen. Bakom deponin ligger kärnbränslebolaget Westinghouse. Gryta soptipp ligger fem kilometer från Västerås centrum och bara 600 meter från bostäder.

Ny Teknik berättar också at Gryta soptipp är en av två deponier i Sverige som tar emot radioaktiva sopor – trots att de egentligen inte har tillstånd för det. Westinghouse arbetar med dispens från Strålsäkerhetsmyndigheten och under 2010 till 2012 deponerades varje år 10 till 13 kilo anrikat uran årligen. Vare sig tillsynsmyndigheter, länsstyrelsen i Västerås eller SSM har undersökt hur mycket uran eller radioaktivitet som via lakvattnet läcker från tippen. Detta trots att mängderna radioaktivt avfall som deponeras har ökat kraftigt och mer än dubblerats sedan man senast gjorde mätningar i början av 2000-talet.

Ny Teknik har också pratat med miljöchefen på Vafabmiljö, som äger soptippen. Enligt honom ingår det inte i soptippens kontrollprogram att mäta hur mycket uran eller andra radioaktiva ämnen som till exempel plutonium som kan läcka ut från företagets tipp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev