Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rädsla för urvattnade miljödirektiv med ny kommission

Publicerad: 11 september 2014, 09:11

Förslaget om ny kommission väcker oro för urvattnade miljöregleringar och mindre tyngd åt energi- och klimatfrågorna.


Ämnen i artikeln:

EebMiljöaktuelltVänsterpartiet

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 september.

Vid lunchtid igår satt journalisterna bänkade när kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker presenterade sitt nya lagpussel, bland annat miljö-, klimat- och energiportföljerna. Men än är inget klart. Nästa steg för kommissionärskandidaterna är en utfrågning av EU-parlamentarikerna som sedan ska godkänna den nya kommissionen. Den sker 29 september till 3 oktober.

Cecilia Malmström (FP) får som handelskommissionär en viktig roll för miljöfrågorna framöver. På hennes bord ligger förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA. Flera miljöorganisationer och bland annat Vänsterpartiet har varnat för att avtalet kan ge urvattnade miljökrav i EU.

Maltesiske politikern Karmenu Vella föreslås bli miljökommissionär. Han tillhör Maltas arbetarparti och var fram till nomineringen landets turistminister. Nytt är att även fiske ska ingå i hans portfölj, ett område som fram tills nu har haft en egen kommissionär.

På Junckers önskelista till Vella står en översyn av EU:s två habitat- och fågeldirektiv, rapporterar nyhetstjänsten Ends. Tanken är att slå ihop direktiven.

”Att det kan bli aktuellt att slå ihop direktiven är väldigt oroande eftersom en sammanslagning oftast innebär en försvagning”, kommenterar Ariel Brunner på Birdlife Europe till Ends.

Nytt är också att ansvaret för biocider och matavfall flyttas från miljö till hälsoportföljen.

Juncker utsåg under gårdagen också sin högra hand, Frans Timmermans, som får den nya portföljen för ”bättre lagstiftning”. Alla kommissionärer måste stämma av sina förslag med honom för att säkra att varje förslag verkligen behövs och inte bättre kan göras enskilt av medlemsländer.

Kritiken från den europeiska miljöorganisationen EEB lät inte vänta på sig. EEB menar att alla initiativ kommer förses med ett konkurrensfilter och att hållbarhetsfrågorna riskerar hamna i marginalen. Organisationen pekar också på en utarmning av miljöportföljen, som den tidigare ordföranden Barroso bidrog till när han lyfte ut GMO och bekämpningsmedel.

Den spanska konservative politikern Miguel Arias Cañete föreslås bli energi- och klimatkommissionär. Nytt är att frågorna hamnar under en och samma kommissionär, något som har väckt ilska i parlamentet. Inför presentationen av kommissionsordförande Junckers nya lag skickade 25 EU-parlamentariker, inklusive Isabella Lövin (MP), Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Olle Ludvigsson (S), ett brev till kommissionen där de kritiserade sammanslagningen. Bland annat med tanke på det viktiga, kommande klimatmötet under nästa år.

Fram tills nomineringen var Arias Cañete Spaniens jordbruks-, mat- och miljöminister. Men det är något helt annat som medierna har hakat upp sig på. Euractive rapporterar att hans i mångas ögon sexistiska uttalande om att debattera med kvinnor tros stöta på parlamentspatrull. Under en tv-debatt inför EU-valet sade han att det är svårt att debattera med en kvinna för att det kan uppfattas som sexistiskt att visa intellektuell överlägsenhet.

Greenpeaces EU-chef Mahi Sideridou tycker också att valet är märkligt med tanke på Arias Cañetes band till oljeindustrin. I sin deklaration över sina ekonomiska intressen inför EU-valet stod det klart att han ägde aktier i ett oljebolag. Ett gigantiskt bakslag, kallar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) valet.

”Cañete tillhör det gamla gardet i spanska konservativa Partido Popular och har som minister i den spanska regeringen bidragit till försämringar av Spaniens miljöpolitik.”, skriver hon på sin blogg.

Arias Cañete ska rapportera till en kommissionär för EU:s energiunion, Alenka Bratusek, senast Sloveniens premiärminister. Det är en ny post som har skapats, mycket på grund av nya geopolitiska utmaningar, inte minst med tanke på spänningarna mellan Ryssland och Ukraina.

Förhoppningen är att det nya teamet ska kunna tillträda 1 november.

Läs Arias Cañetes deklaration över sina ekonomiska intressen här.

Läs New York Times analys av Malmströms roll för frihandelsavtalet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.