torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Raggbockens återkomst

Publicerad: 14 december 2012, 05:58

Ett aktivt naturvårdsarbete har fått den rödlistade insektsarten raggbock att återvända till Hornsö i Småland.

Ämnen i artikeln:

Naturvård

Raggbocken är rödlistad som ”sårbar” av Artdatabanken. Den 20-30 millimeter långa och brunglänsande skalbaggen är beroende av gammal grov tallved och dess larver tillbringar fyra år inuti veden innan de är färdigutvecklade, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.

– Raggbocken är ett välkänt exempel på en insekt som har missgynnats av det moderna skogsbruket. När vi år 2001-2003 gjorde våra senaste inventeringar fanns det inga raggbockar i ekopark Hornsö. Att den nu kommit tillbaka är givetvis glädjande, säger Mats Larshagen, naturvårdsspecialist på Sveaskog.

Sveaskog har, tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar län, bedrivit ett aktivt naturvårdsarbete, som bland annat har inkluderat naturvårdsbränningar, för att gynna raggbocken. Under den senaste inventeringen kunde man fånga in ett 40-tal individer, vilket tyder på en stabil population.

– Detta visar att aktiva skogsskötselåtgärder kan gynna hotade arter, och det till en rimlig kostnad. I Hornsö har vi lämnat kvar vindfällda tallar och vi har dessutom skapat ny död ved genom fällning och så kallad ringbarkning. Även andra arter gynnas av detta, säger Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev