Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Räkan kan rödlistas nästa år

Publicerad: 17 Juni 2014, 08:00

Nordhavsräkan är hotad och tros hamna på Artdatabankens rödlista redan nästa år. Det kan leda till begränsningar av fisket.


Räkor som fiskas i svenska vatten kan vara rödlistade redan nästa år, rapporterar Sveriges Radio.

Preliminära siffror visar att den så kallade Nordhavsräkan, alltså alla räkor som fiskas i Sverige, hamnar på Artdatabankens röda lista år 2015. Det kan leda till att fisket begränsas.

De senaste tio åren har bestånden minskat med 30 till 50 procent. När den senaste listan kom ut 2010 räknades Nordhavsräkan som livskraftig.

– Jag skulle väl gissa att det är en kombination av fiske och naturliga orsaker. Vi kan inte hävda att det bara är naturliga orsaker, säger Ulf Gärdenfors till SR.

Artdatabankens rödlistning ska inte blandas ihop med WWF:s röda ljus. Rödlistan baseras på en bedömning av risken för att en art kommer dö ut medan det röda ljuset är en rådgivning till konsumenter baserat på flera faktorer som påverkar miljön.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.