Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Räkan som splittrar miljörörelsen

Publicerad: 26 april 2012, 11:40

Gårdagens nyhet om miljöcertifierade jätteräkor visade sig innehålla en rad felaktigheter. Samtidigt går det att se en tydlig uppdelning mellan vilka som är för och emot miljöcertifiering av jätteräkor.


Igår meddelade nyhetsbrevet MiljöRapporten felaktigt att organisationen Aquaculture Stewardship Council lanserade en ny miljömärkning av jätteräkor, och att certifieringen stöds av Världsnaturfonden. Också SR Ekot berättade att ASC lanserade riktlinjer för en ny miljöcertifiering av odlad fisk och odlade skaldjur.

Vad som egentligen hände, enligt WWF:s Inger Näslund, var att ASC hade ett möte i Bryssel om odlad Pangasius. Där blev man uppvaktade av en grupp som representerar över 300 miljöorganisationer världen över och som alla kraftigt motsätter sig en certifiering av jätteräkor.
– Det var ett missförstånd. Det var inte en lansering över huvud taget, säger Inger Näslund som är ansvarig för fiskefrågor på WWF i Sverige.

Ett arbete med att ta fram en certifiering, som också innefattar jätteräkor, påger emellertid. Och WWF står fast vid att det behövs en certifiering av jätteräkor.
– Den internationella handeln med jätteräkor behöver ett certifieringssystem så att världens konsumenter kan se en skillnad mellan bättre och sämre odlade räkor. Vi jobbar internationellt med att få minskad miljöpåverkan i en rad olika system – och där har miljöcertifiering en viktig roll. Jätteräkor är idag en oerhört stor industri som växer hela tiden. I de flesta länder finns ingen diskussion om jätteräkor över huvud taget, och där tar man ingen miljöhänsyn alls, säger Inger Näslund.

Går det att odla jätteräkor på ett hållbart sätt?

– Det vet vi först när vi prövar räkodlingarna. Det arbetet ska göras av en tredjepartscertifierare. Att vi inför en certifiering betyder självklart inte heller att någon räkodling blir certifierad. Det beror på om någon klarar de kriterier vi just nu arbetar med att sätta upp.

Efter att den felaktiga nyheten om en certifiering av jätteräkor igår spreds så kommenterade Naturskyddsföreningen miljömärkningen följande:
"Naturskyddsföreningen, som avråder från all konsumtion av tropiska odlade räkor, anser att ASC-märkningen är problematisk. De kriterier som presenteras för ansvarsfull räkodling uppvisar många svagheter vad gäller de miljöproblem som odlingarna förknippas med. Även om produktionen av ASC-räkor kan bli något bättre än annan icke-certifierad produktion så ligger den under en gräns som Naturskyddsföreningen med hänsyn till miljö och fattiga människors rätt till försörjning inte kan acceptera. Det gäller bland annat anläggningarnas negativa påverkan på ekosystemen, marina resurser, lokal miljö och närliggande samhällen."

Det är många miljöorganisationer som varit kritiska. Vad tycker ni om Naturskyddsföreningens uttalanden?
– Det är väl bara att konstatera att vi inte är eniga i alla frågor. Deras uttalanden får stå för dem. Men jag tycker att man ska fråga sig – om man inte gör något, hur blir det då? Kommer vi att få till en förändring? Vi vill ge människor en möjlighet att välja mellan sämre och bättre – och det gäller mycket fler saker än räkor.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.