Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Räkna ut DIN miljöbelastning med KTH:s verktyg

Publicerad: 22 mars 2011, 07:25

Med Ecorunner får du svart på vitt hur mycket ditt hushåll belastar miljön. Bakom verktyget står bland annat KTH.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

På onsdagen lanserar KTH det webbaserade verktyget Ecorunner. Verktyget gör det möjligt att räkna ut det egna hushållet miljöbelastning, skriver KTH i ett pressmeddelande.

– Det nya med Ecorunner är att det är data i form av pengar och inte livsstil som du matar in i verktyget, till exempel hur mycket pengar vi spenderar på utlandsresor per år. Det handlar om utsläpp per spenderad krona, säger Björn Frostell, docent i industriell ekologi vid KTH och en av de ansvariga bakom forskningsprojektet, i en kommentar.

I verktyget matar användaren in bland annat kostnader för el, mat och bensin. Utifrån det fastställer Ecorunner miljöbelastningen. I verktyget kan jämförelser göras med snittet för Sverige och användaren kan även laborera med effekter av sänkta kostnader för exempelvis drivmedel.
– I grunden handlar tillkomsten av EcoRunner det vilken sorts samhälle vi ska ha. Historiskt sett har vi tvingat varandra till åtgärder, men jag tror att vi i allt större utsträckning måste göra frivilliga åtaganden, säger Björn Frostell.

Ecorunner, som utvecklats av KTH samt Göteborgs och Karlstads universitet, lanseras officiellt på onsdagen. Redan idag kan verktyget testas på http://ecorunner.industrialecology.se

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev