Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ramverk för integrerad redovisning färdigt

Publicerad: 6 december 2013, 12:35

På måndag släpps IIRC ramverket för integrerad redovisning.


På måndag släpps IIRC ramverket för integrerad redovisning. Det färdiga ramverket är i stort detsamma som det som varit ute på remiss sedan i somras, men IIRC:s svenska ambassadör Lars-Olle Larsson berättar för Miljöaktuellt Idag att man genomfört fyra stora förändringar och nu uppmärksammar revisorernas roll på ett tydligare sätt än i remissutkastet.

Den första ändringen är ett förtydligande av vem i företaget som är ansvarig för det integrerade tänkandet och den integrerade redovisningen.
– I remissutförandet var det de som ansvarade för finansiell redovisning som ansvarade för den integrerad redovisningen. Nu har man flyttat ansvaret till de som ansvarar för corporate governance. Den integrerade redovisningen blir därmed till viss del en fråga för bolagets styrelse. Skälet till det här är att det är en principbaserad redovisning som utgör bryggan mellan den finansiella och den icke-finansiella redovisningen från styrelsen, säger Lars-Olle Larsson till Miljöaktuellt Idag.

Den andra förändringen är att man förtydligar att IIRC inte engagerar sig i val av indikatorer eller val av redovisningsramverk som GRI med flera.
– Integrerad redovisning bygger i stället en bro mellan finansiell och ickefinansiell redovisning. Därmed får bolagsstyrningen en tydligare och viktigare roll, säger Lars-Olle Larsson.
Den tredje förändringen är en breddning av den integrerade redovisningens målgrupper.
– Målgruppen för den integrerade redovisningen var tidigare primärt investerare. Nu tydliggör man att målgruppen är en större grupp, nämligen ”alla de intressenter som påverkas av företagets verksamhet på ett betydande sätt”.

Med den fjärde förändringen vill IIRC förtydliga att om det finns hinder – legala hinder, standardhinder eller liknande – ska dessa tydliggöras i redovisningen.
– Det skulle till exempel kunna vara så att det finns krav på att företag ska presentera en sammanhållen förvaltningsberättelse. Då kan man inte integrera förvaltningsberättelsen med de andra relevanta, ickefinansiella delarna av den integrerade rapporten. Detta hinder ska då synliggöras och lyftas upp i rfedovisningen.
Slutligen har IIRC gjort ett observandum där man konstaterar att revisionsbranschen – nationellt och globalt – måste anpassa sina standarder för revision så att de följer med utvecklingen mot en integrerad redovisning.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.