Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rappare röntgen hittar busarnas bagage

Publicerad: 3 augusti 2009, 04:05

Vanlig röntgen är för långsam. En tredimensionell variant fixar flödet på flygplatsen.


Incheckat bagage har hittills som mest kunnat röntgenundersökas ur fem olika vinklar samtidigt. Det har behövts för att minimera risken av att något tungt i bagaget inte ska kunna skymma något annat för röntgenstrålarna.

Fem strålar är det mesta man har kunnat ta till, för att få se röntgenbilder ur flera vinklar i realtid, som ersättning för full tredimensionell visning. Idealet är naturligtvis om man kan göra riktig tredimensionell röntgentomografi av väskorna, men hittills har inte datorerna varit tillräckligt snabba. Nu är de det och med system som COBRA från Analogic som både analyserar väskorna i tre dimensioner och detekterar sprängämnen (uppgifter om hur det går till finns i Techworld 2008-09) kan farten på bagagehanteringen ökas på all världens flygplatser. Passagerarströmmarna världen över minskar inte direkt, men om bagageröntgen är flaskhalsen kan man ändå inte öka genomströmningen.

COBRA är ett helt system med en tunnel på 80 centimeters diameter. Det kan hantera fler än 500 väskor i timmen och visar automatiskt på hotande föremål. Systemet skapar tredimensionella bilder i hög upplösning i färg i realtid. Det medger att till exempel bärbara datorer kan scannas i sin väska vilket kan snabba upp hanteringen enormt. Tomma backar återförs till ingången på ett motoriserat band under själva apparaten.

Sprängmedel och vapen hittas automatiskt och visas frilagda på bildskärmen, samtidigt som inspektören kan fortsätta leta igenom väskan manuellt efter andra föremål.

På arbetsstationen visas inscannat data på två skärmar. Den högra skärmbilden visar den scannade väskan i tre dimnesioner där den kan röras och vridas fritt.

Skärmen till vänster visar eventuella hot frilagda och färgerna anger vilken densitet materialet har. Längst ned syns också en kö på genomflutet bagage.

Snabbdata AN 6900 COBRA

Bandets hastighet: ca 10 cm per sekund
Flöde: 550 backar eller väskor per timme
Maximal väsklängd: Obegränsad
Tunnelns diameter: 80 cm

Röntgenrör: 160 kV, 4,3 mA strålström

Nätverksanslutning: Gigabit Ethernet

Användargränssnitt: Dubbla skärmar med 1200×1600 pixel upplösning som visar bilder i 3 och 2 dimensioner

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.