Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: AP-fonderna saknar hållbara strategier

Publicerad: 18 juni 2014, 10:42

I en ny rapport hävdar organisationen Fair Trade Center att AP-fonderna investerar stora summor i företag som bidrar till förstörelse av unika naturområden, avskogning och klimatförändringar.


Enligt Fair Trade Center har AP-fonderna otillräckliga strategier för att minska miljöeffekterna från de 1200 miljarder kronor man förvaltar. De insatser som AP-fonderna gör för att påverka företagen man investerar i genom dialoger är enligt Fair Trade Center ytterst begränsade. Nu uppmanar man Allianspartierna och Socialdemokraterna i riksdagens pensionsgrupp att kräva nya riktlinjer för fonderna.

Arne Lööw är ordförande i Etikrådet som är ett samarbete mellan första-, andra-, tredje- och fjärde AP-fonden och vars uppgift är att verka för att bolag hanterar relevanta hållbarhetsaspekter på ett bra sätt. I rapporten kritiseras AP-fonderna bland annat för att inte ha bedrivit dialog med ett antal bolag som enligt Fair Trade Center orsakar stora förluster av arter och ekosystem. Arne Lööw säger att AP-fonderna aldrig kommer att kunna föra dialog med alla de bolag man investerar i.
– Det här har vi varit tydliga med hela tiden. Vi har inte möjlighet att föra dialog med alla bolag. Vi väljer ut ett antal bolag som vi vill påverka och där vi ser att vi kan påverka, säger han till Miljöaktuellt.

Men det betyder ju att ni missar ett stort antal bolag som behöver en knuff i rätt riktning. Hur effektiv är egentligen den här dialogmetoden?
– Vi tycker att dialog varit ett bra sätt att föra fram vår kritik mot bolagen och många bolag har agerat och ändrat sina policys och arbetsmetoder. Dialog är ett mycket mer proaktivt sätt att påverka än att sälja innehavet rakt av.

Arne Lööw har inte hunnit läsa rapporten från Fair Trade Center ännu och vill därför vänta med att kommentera kritiken i rapporten i detalj.

Ladda ner ”Pushing the Planet to Retirement” här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev