Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Brister i resebolagens hållbarhetsarbete

Publicerad: 24 september 2014, 09:09

Tvångsarbete är fortfarande vardag för migrantarbetarna på det thailändska tvätteri som levererar åt hotell som Ving och Fritidsresor använder sig av, enligt en ny rapport. Men bolagen håller inte med om kritiken.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 24 september.

Tvångsarbete är fortfarande vardag för de burmesiska migrantarbetare som jobbar på ett tvätteri i Phuket och som levererar tvätt åt hotell som Ving och Fritidsresor använder sig av. Det visar en uppföljande granskning från Fair Trade Center och Schyst Resande efter de tidigare avslöjandena om missförhållanden för två år sedan.

Den förbättring som skett är att arbetarna nu får lagstadgad minimilön. Men obetald övertid är fortfarande vardag och de får inte semester eller föräldraledighet enligt thailändsk lag Arbetarnas pass och tillfälliga arbetstillstånd är fortfarande i arbetsgivarens händer och det är fråga om tvångsarbete. Därtill har flera migranter fått sluta på grund av misstankar om att de läckt om sina villkor till lokala organisationer.

– Det är mycket anmärkningsvärt att kränkningar har pågått under flera år utan att charterarrangörerna har lyckats bidra till att förbättra situationen. Fritidsresor och Ving måste agera kraftfullt och snarast, i dialog med lokala organisationer och fackförbund, säger Malin Kjellqvist, författare till rapporten och kampanjansvarig på Fair Trade Center.

I en kommentar på sin sajt skriver Fritidsresor att rapportens påstående att företaget inte skulle ha agerat sedan 2012 inte stämmer. Företaget lyfter fram en inventering om bland annat sociala villkor bland sina Phukethotell i år där det framkom att inget av hotellen hade avtal med tvätteriet. Fritidsresor skriver också att man haft begränsat handlingsutrymme, då Fair Trade Center uppmanat bolaget att inte kontakta polis eller tvätteriet och inte heller säga upp avtalet, för arbetarnas bästa. Istället har rapporten skickats till thailändska myndigheter.

Eftersom Fritidsresor nu utgår från att de inte längre har någon koppling i leverantörskedjan till just det utpekade tvätteriet vill de istället jobba med mer generella åtgärder.

Det finns ingen branschpraxis för resebranschen, som det finns för kläd- och elektronikbranscherna. Där äger också ofta kedjorna även tillverkningen men i resebranschen är det mer komplext. Vi jobbar aktivt tillsammans med den brittiska resebranschorganisationen ABTA för att få till en standard, säger Jim Hofverberg, informatör på Fritidsresor och tillägger att de även vill bli bättre på att arbeta upp kontakter med lokala fackorganisationer.

Anna Hagberg, informatör på Ving, kommenterar:

Enda sedan vi fick vetskap om rapporten från 2012, har vi i samråd med Fair Trade Center agerat på bästa möjliga sätt för att inte arbetarna ska komma till skada. Därför känner vi att det är lite märkligt att de kritiserar oss på det sätt de gör när vi har följt råden.Hon berättar att de gjort besök på tvätteriet, som också anges i rapporten, men att det var svårt att komma i kontakt med de utsatta arbetarna när man inte vet vilka de är. Enligt Hagberg skrev Fair Trade Center att bolaget skulle kontakta den lokala organisationen Foundation for Education and Development, FED, något Ving gjort men inte fått kontakt. Hon pekar på att de har uppförandekoder i alla sina hotellkontrakt och att de inte har planer på att säga upp avtal med leverantören som har koppling till tvätteriet eftersom det inte skulle hjälpa arbetarna.

Nästa steg nu är att få till ett särskilt avtal med den specifika leverantören och trycka på för att denna ska ställa krav på tvätteriet.
Det finns mycket kvar att göra, vi får erkänna att vi har brister som vi måste jobba hårdare med. Vi har 1 500 hotell och leverantörer och underleverantörer under det.

Läs hela rapporten här.

Läs hela kommentaren från Fritidsresor här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.