torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Du är inte oskyldig till övergödningen

Publicerad: 19 oktober 2015, 06:31

Jordbruket bär inte ensam skulden för algblomning, döda havsbottnar och andra störningar i havets ekosystem. Det finns fler miljöbovar varav du själv förmodligen är en, enligt nya studier från Havsmiljöinstitutet.

Ämnen i artikeln:

HavKött

Din köttkonsumtion skadar havet, kopplingen är obestridlig, menar forskarna.

– Vi måste inse att det är vi konsumenter och andra i livsmedelskedjan som driver övergödningen av våra hav, säger Eva-Lotta Sundblad, vetenskaplig koordinator, miljöpsykolog och en av fyra författare bakom rapporten "Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön", som presenteras vid Havsmiljöinstitutets konferens Hav och samhälle i veckan.

17 samhällsfenomen pekas ut i rapporten som bakomliggande orsaker till övergödningen av havet; det handlar bland annat om att vi äter långt mer animaliskt protein än nödvändigt och om okunskaper om havsmiljön samt hur styrning av offentliga inköp påverkar utvecklingen.

– Det vi kommit fram till i vår undersökning ger myndigheter stöd och argument för åtgärder som medför omställningar i stora delar av samhället. Vårt nästa steg är att beräkna de potentiella effekterna i havet av sådana omställningar, säger Eva-lotta Sundblad.

Ladda ner rapporten här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev