Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Fondförvaltarnas klimatansvar totalsågas

Publicerad: 11 februari 2015, 09:56

Sparfondernas klimatpåverkan är ”en blind fläck” hos granskande banker och fondförvaltare.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 februari.

Det konstaterar organisationen Swedwatch, som idag presenterar rapporten Blir guldet till sand? i samarbete med Naturskyddsföreningen och Svenska kyrkan.

Swedwatch har synat de tio största fondförvaltarna i Sverige. SPP, Swedbank och Nordea har processer för att integrera klimatet i den totala förvaltningen. SPP är ensamma om att utesluta klimatosmarta företag i alla sina fonder medan Skandia, Nordea och Handelsbanken har mindre specialfonder med klimatinriktning, framgår det. "Trots en utförlig granskning av 28 fonder och djupintervjuer är det svårt att ranka vilka aktörer som är mest klimatsmarta i sin långsiktiga fondförvaltning", skriver Swedwatch.

– Samtliga förvaltare saknar handlingsplaner och mätbara mål för hur de ska minska negativ klimatpåverkan och samtidigt öka investeringarna i klimatlösningar som grön energi och energieffektivitet. Det är högst oroande, säger Swedwatchs kanslichef Viveka Risberg.

Rapporten beskriver den praktiska klimathänsynen hos de största svenska privata kapitalförvaltarna. Där finns hälften av det svenskregistrerade fondkapitalet placerat. Ändå har ingen av aktörerna kunnat redovisa en grundlig analys av fondernas klimatpåverkan.

Swedwatch efterlyser en lag som innehåller klimatanalyser och handlingsplaner för hela fondförvaltningen, inte bara enskilda fonder. Samtidigt uppmanas sparare att kräva mer information från bankerna.

– Finansbranschen är en ospänd muskel och sparfonder är ett jättebra sätt för människor att ta ställning för klimatet. Det går inte att lägga hela ansvaret på spararna – bankerna måste kunna ge information så att konsumenterna kan göra medvetna val, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Så här kommenterar Nordea och Swedbank rapporten, som debatteras idag på Kulturhuset i Stockholm med inblandade aktörer samt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Lena Ek (C), före detta miljöminister i alliansregeringen.

Läs pressmeddelandet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.