Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rapport från miljömålsberedningen: ”Så skapas ny klimatpolitik”

Publicerad: 1 Oktober 2015, 06:14

En amulett från mumien Neswaiu går runt bland åhörarna. I alla fall en kopia i brons, från en digital bild och 3D-skrivare, från en mumie som faktiskt aldrig har öppnats.


Ämnen i artikeln:

Miljömålsberedningen

På scenen i Domen i Norrköping står professor Anders Ynnerman och berättar vad toppmodern teknik för tredimensionell analys och visualisering kan åstadkomma, och då inte bara för att studera mumier. En dator som för 15 år sedan tog ett helt rum i anspråk ryms idag i en ficka. Potentialen för digital planering av städer och landskap, liksom för ökad effektivitet i energi- och transportsystem är rejäl. Delandets ekonomi har vi inte ens sett början av och nya affärsmöjligheter spirar.

Deltagarna är Miljömålsberedningen på internat. Den tekniska potential som Ynnerman lyfter fram är bara en utgångspunkt inom beredningen. En annan en debattartikel av Svenskt Näringsliv, LRF och LO som siktar på utsläppsbanor som kan ge en synnerligen kostsam uppvärmning på fyra grader. En tredje den allt tydligare forskning som visar vikten av globala nollutsläpp runt mitten på århundradet, för att klara tvågradersmålet. För svensk del kan det översättas till utsläpp nära noll runt 2030.

I denna tankeflora arbetar nu beredningen stegvis för att sätta ned foten i frågan om ett klimatpolitiskt ramverk, med övergripande mål, utsläppsbanor, etappmål och sektorsvisa mål. Formen på ramen – lag eller politiskt beslut – är en annan knäckfråga, liksom frågan om styrmedel.

En utmaning när det gäller utsläppsmål är att kunna diskutera sådana på vetenskaplig grund utan att direkt hamna i frågan om hinder och styrmedel. I samhällsdebatten skymmer tyvärr frågan om potentiella åtgärdskostnader nästan alltid målfrågan. Få undrar vad det kostar att inte skärpa klimatpolitiken. De som talar för skärpt klimatpolitik avkrävs bevis för att åtgärder inte kostar för mycket, medan de som motsätter sig högre tempo sällan ställs till svars för vad det kostar att stå still. Denna skeva bevisbörda är en bromskloss i klimatpolitiken.

Frågan om lag kontra politiskt ramverk lyfts fram redan i utredningsdirektiven och rör två frågor. Å ena sidan vikten av förutsägbarhet för medborgare och företag, å andra sidan behovet av flexibilitet. En låst och slapp lag är sämre för klimatet än ett ambitiöst och flexibelt ramverk, men lagstiftning kan likväl vara att föredra eftersom det främst är långsiktighet som saknas i klimatpolitiken.

När det gäller styrmedel finns en uppsjö av förslag. En viktig fråga för beredningen är vilka kriterier som ett styrmedel ska svara mot. Ett vanligt mantra i miljöpolitiken är kostnadseffektivitet, men det är aldrig viktigare än måluppfyllelse och måste dessutom mätas långsiktigt, givet
klimatfrågans långa tidsrymd. Teknikneutralitet brukar också efterlysas, men ofta behövs teknik­specifika klimatstrategier.

Miljömålsberedningen är långt ifrån färdig med sitt arbete, men det förs konstruktiva och berikande diskussioner. Ingen kan visa hela vägen fram till ambitiösa klimatmål och vad digitaliseringen kan bidra med kan vi bara ana oss till. Men lösningskatalogen är redan tjock, utvecklingen är dyna­misk och klimatmålen har överträffats. Det beror delvis på att målen varit defensiva, men också på att människors anpassningsförmåga och inno­vationskraft har
underskattats. Vanor förändras och nya tekniker och system utvecklas så det finns hopp om ökat tempo i klimatarbetet. Tänk om Neswaius amulett därtill ger kraft åt partierna i Miljömålsberedningen att enas om ett verkligt offensivt förslag.

Mikael Karlsson, ordförande EEB och expert i Miljömålsberedningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljömålsberedningen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.