Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Glöm inte kemikalieperspektivet i hållbarhet

Publicerad: 5 februari 2015, 10:45

Många företag tar fram hållbarhetsredovisningar, men väldigt få tänker in kemikalieperspektivet, menar Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 5 februari.

Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen, överlämnade igår en slutredovisning för uppdraget ”Handlingsplan för en giftfri vardag 2011–2014” till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

I rapporten går Kemikalieinspektionen igenom uppnådda mål de senaste åren, men ger också förslag till framtida insatser. Bland annat görs klart att myndigheten de kommande åren vill se nationella åtgärdsprogram inom tre områden: högfluorerade, hormonstörande samt allergiframkallande ämnen.

– Det är områden där vi ser att vi har stora problem, säger Nina Cromnier till Miljöaktuellt.

– Till exempel har vi sett högfluorerade ämnen i dricksvattentäkter som gjort att vattnet inte går att dricka. Dessutom är det en grupp av ämnen som finns i väldigt många produkter som vi kommer i kontakt med i vår vardag, i allt från goretexkläder till teflonstekpannor.

En viktig uppgift som myndigheten ser framför sig, enligt Nina Cromnier, handlar om att öka medvetenheten och förståelsen för de här frågorna hos företag.

– Många företag tar fram hållbarhetsredovisningar, men väldigt få tänker in kemikalieperspektivet som en del i hållbarheten. Det är väldigt mycket fokus på klimat, som förstås är en jätteviktig fråga, men vi ser att det behövs ett ökat fokus i det sammanhanget på kemikalier.

Åsa Romson, som tog emot rapporten, säger till Miljöaktuellt att hon ser en viktig roll för Sverige då det gäller att samarbeta med andra EU-länder som vill gå före i kemikaliefrågan.

– Det är ofta väldigt kostnadstunga utredningar som krävs i det här arbetet. Så det är bra om Sverige kan stöda Danmark och Frankrike till exempel, som har gått före då det gäller ftalater respektive bisfenol, och där kanske vi tar lite mer huvudansvar för de högfluorerade ämnena, säger Åsa Romson.

_________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNINGAR:

KEMIKALIER I VERKSAMHETEN?– SÅ FÖLJER DU LAGAR OCH EXPONERINGSSCENARION!
25 mars 2015

UTFASNING OCH SUBSTITUTION AV FARLIGA KEMIKALIER – SÅ GÖR MAN!
7 maj 2015

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.