Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Kärnkraft för dyrt och långsamt för att rädda klimatet

Publicerad: 26 september 2019, 10:04

Foto: Wikimedia/Petr Adamek

Kärnkraften är dyrare och tar längre tid att bygga ut än förnybar energi, vilket gör det till en ineffektiv lösning för att bromsa klimatförändringen. Det hävdas i en ny industrirapport som även ifrågasätter om det är kostnadseffektivt att förlänga livslängden på befintliga kärnkraftverk.


I maj varnade Internationella Energimyndigheten för att en snabb minskning av kärnkraftskapaciteten kan hota Parisavtalets mål. Samtidigt räknar FN:s klimatpanel, IPCC, med en ökning av kärnkraften i flera olika scenarion för att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader.

Men i den årliga rapporten World Nuclear Industry Status Report 2019 ifrågasätts kärnkraftens roll för att bromsa klimatförändringen. Rapportförfattarna konstaterar att kärnkraft är för dyrt och tar för lång tid att bygga ut, jämfört med andra förnybara energikällor, för att minska utsläppen av växthusgaser i den takt som krävs för att nå Parisavtalets mål.
”Att stabilisera klimatet är brådskande och kärnkraften är för långsam. Den har inga tekniska fördelar eller driftsfördelar som andra lågfossilkonkurrenter inte kan lösa bättre, billigare och snabbare”, står det i rapporten.

Rapportförfattarna uppskattar att sedan 2009 har den genomsnittliga tiden för att bygga nya reaktorer legat på strax under 10 år. Det är en bra bit över uppskattningen om 5-8,5 år som industriorganisationen World Nuclear Association bedömer att det tar.
”Enligt en ny bedömning tar nya kärnkraftverk 5-17 år längre att bygga än stora sol- och vindkraftsanläggningar, så befintliga fossildrivna kraftverk släpper ut mycket mer koldioxid i väntan på det nya kärnkraftsalternativet”, skriver rapportförfattarna.

Med 10 procents andel av den globala elproduktionen är kärnkraft är i dag världens näst största energikälla med låga utsläpp, bakom vattenkraften. Men kärnkraftverken i USA och Europa är i dag i genomsnitt äldre än 35 år konstaterade den Internationella Energimyndigheten i maj. Många av världens 452 reaktorer är på väg att stängas eftersom billig gas och striktare säkerhetskrav gör det olönsamt att hålla dem öppna.

Till skillnad från den Internationella Energimyndigheten menar emellertid författarna bakom World Nuclear Industry Status Report 2019 att det är ineffektivt för klimatet att försöka hålla gamla reaktorer vid liv. De menar att pengarna i stället borde läggas på att installera mer förnybar energi. Rapportförfattarna skriver att en nedstängning av kärnkraftverk indirekt kan spara mer koldioxidutsläpp än en nedstängning av kolkraftverk, på grund av de stora kostnaderna som förknippas med att att hålla äldre kärnkraftsverk vid liv.
”Om de sparade driftskostnaderna från kärnkraftverken återinvesteras i energieffektivitet eller billiga moderna förnybara energikällor kan det i sin tur ersätta mer fossil energiproduktion”, står det i rapporten.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.