Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Kvinnor exkluderas fortfarande i klimatprojekt

Publicerad: 12 november 2021, 10:06

Klimatprojekt exkluderar kvinnor, dock inte lika mycket i Sverige som i andra nordiska länder. På bilden Margareta Koltai och kvinnor som arbetar med veteskörden i centrala Mali.

Foto: Jerome Delay / AP / TT

En ny rapport från de nordiska kyrkornas hjälporganisationer visar att Norden ligger bra till men ändå har mycket kvar att göra när det gäller att få med kvinnorna i klimatprojekten. Om de exkluderas är risken större att barn drabbas av svält.


Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringKlimatanpassning

Sverige är bäst i klassen men inte bra nog när det gäller jämställdhet i klimatarbetet, enligt en rapport som har beställts av Act Svenska kyrkan, Danska kyrkans nödhjälp, Felm, Finska kyrkans nödhjälp och Norska kyrkans nödhjälp och som bygger på data från OECD. 

Enligt rapporten nämns jämställdhet endast i drygt hälften av de nordiska klimatprojekten. I Sverige finns en jämställdhetsintegrering i 81 procent av projekten. Det betyder enligt Act Svenska kyrkan att Sveriges feministiska utrikespolitik har fått genomslag, men att svenska klimatpengar trots det kan gynna manliga strukturer i stället för kvinnor som många gånger är de som ser till att barnen får mat, genom till exempel småskaligt jordbruk.

”Även om det görs en jämställdhetsanalys i början av ett klimatarbete, brister det ofta när det ska omsättas till konkreta aktiviteter. Jämställdhetsperspektivet riskerar att bli en pappersprodukt”, säger Margareta Koltai i en kommentar.

Klimatförhandlingarna i Glasgow har bland mycket annat handlat om hur kvinnors och flickors delaktighet i klimatåtgärder ska öka. Margareta Koltai hoppas att de goda exemplen i rapporten ska ge de nordiska länderna underlag att driva på för jämställd klimatfinansiering som ger resultat.

Rapporten visar bland annat att jämställdhetsanalyser av projekten alltför sällan följs upp med mätbara mål och budget. Vidare ges kvinnor sällan en position eller inflytande i klimatarbetet; deras utsatta situation uppmärksammas men det återspeglas inte i klimatarbetets bemanning eller beslutsprocesser.

Läs rapporten 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.