Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Miljömålen träffar bara stolpen

Publicerad: 5 maj 2015, 09:11

Bara ett av 16 miljömål ser ut att nås i nuvarande takt. För ytterligare tre andra miljömål ser utvecklingen positiv ut. Men för fem mål är utvecklingen negativ och för resten finns ingen tydlig riktning.


Ämnen i artikeln:

MiljömålNaturvårdsverketTeknik

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 5 maj.

Nu föreslås därför en rad åtgärder i den första delen av 2015 års fördjupade utvärdering av miljömålen i rapporten Mål i sikte från Naturvårdsverket.

Principen om att förorenaren betalar är ett av förslagen och att detta bör ta mer plats i beslutsfattandet.

Men är det kört för miljömålen till 2020?
– Nej då. Det gäller bara att vi sätter fart, säger Oskar Larsson, som är chef för enheten för luft och klimat på Naturvårdsverket.

– För målen frisk luft och bara naturlig försurning exempelvis kan det ske mycket om utsläppstaksdirektivet och utsläppsregleringen för medelstora förbränningsanläggningar kommer på plats på EU-nivå.

Vad går det att göra mer på nationell nivå under tiden?
– För att exempelvis nå klimatmålet behövs det så klart att internationella avtal kommer på plats. Men vi på nationell nivå föreslår vi också fortsatt biodrivmedelsutveckling, Bonus-malus och kilometerskatt på tung trafik som inte betalar sin fulla påverkan.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.