torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Modeindustrin dryper av olja

Publicerad: 12 februari 2021, 10:54

Dubbelt så mycket polyester på 20 år. Nu är det dags att införa lagstiftning enligt ny rapport.

Foto: Getty Images

Allt mer mode och textil tillverkas av polyester. Det är oljebolagens hopp när oljekonsumtionen i transport- och energisektorerna minskar enligt en ny rapport. Enligt rapporten motsvarar all polyester i dag 180 kolkraftverk och utan lagstiftning förutspås ökningen fortsätta.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Produktionen av polyester från råolja har fördubblats sedan 2000 till följd av ökad modekonsumtion, och orsakar i dag ett utsläpp på 700 miljoner ton koldioxid per år, motsvarande 180 kolkraftverk. Det visar en ny rapport med titeln ”Fossil Fashion - The hidden reliance of fast fashion on fossil fuels” som publicerats av stiftelsen Changing Markets Foundation. Enligt rapporten krävs det nu lagstiftning för att stoppa modeindustrins eskalerande klimatpåverkan, något som EU-kommissionen uppmanas att beakta när den tar fram sin textilstrategi.

Enligt rapporten består hälften av världens textilproduktion av polyester, ett material som är svårt att återvinna och ökar avfallsberget samtidigt som tvättning leder till vattenförorening med mikroplast. Enligt rapporten kan polyesterproduktionen fördubblas till 2030 till följd av ökad modekonsumtion och en ökad polyesteranvändning i hemtextil.

”Olje- och gasindustrin satsar högt på plast som man gör polyester och syntetiska fibrer av i takt med att intäkterna från andra sektorer som transport och energi minskar”, konstaterar rapporten. 

Rapporten pekar ut bland andra H&M som ett gott exempel som frivilligt åtagit sig att öka andelen återvunnet material. Men konstaterar att goda ekonomiska förutsättningar borgar för en fortsatt ökad polyesterproduktion. EU är enligt rapporten världens största importör av textil och kläder. Lagstiftning som föreslås är bland annat skatt på ny plastråvara, producentansvar för textil och incitament för återbruk och reparationer.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev