Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Nya fossilsubventioner hotar EU:s klimatmål

Publicerad: 9 september 2019, 11:08

Här byggs ny naturgasinfrastruktur i Finland 2011. Bilden har inget samband med rapporten om fossilsubventioner.

Foto: Jukka Isokoski, Gasum Oy/Wikimedia commons

Inget EU-land har gjort sin hemläxa när det gäller subventioner till fossil energi. Fem EU-länder tänker till och med införa nya fossilsubventioner. Det visar en ny rapport.


Tidigare forskning har visat att alla EU:s regeringar fortsätter att ge stöd till olja, kol och gas. De nationella energi- och klimatplanerna som lämnats in till EU-kommissionen bör innehålla information om subventionerna och redovisa planer för hur de ska fasas ut, enligt krav uppställda i EU:s klimatlagstiftning. Men trots det har inget av EU-länderna gett utförlig information om detta i planerna, konstateras i en ny rapport.

Bakom rapporten står Overseas Development Institute, Climate Action Network Europe och Jordens Vänner Holland.
”Som en del av G20 lovade EU-ländernas regeringar 2009 att sluta med fossila subventioner. Tio år senare, när världen är mitt i en klimatkris, fortsätter EU:s regeringar att dela ut enorma summor av skattebetalarnas pengar till fossila subventioner, den enskilt största orsaken till klimatförändringar”, säger rapportens huvudförfattare Laurie van der Burg på Jordens Vänner Holland i en kommentar.

Enligt rapporten påstår sex EU-länder – Bulgarien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Ungern – att de inte har några fossila subventioner. Detta trots att EU-kommissionen tidigare konstaterat att alla länder har det.

Fem länder – Storbritannien, Tyskland, Grekland, Polen och Slovenien – tänker dessutom införa nya subventioner.
”Till exempel nämner Grekland att man kommer att införa en subvention för att ersätta dieselpannor med pannor drivna med fossilgas, och Polen avser att ge subventioner till underjordisk lagring av gas och till att använda flytande naturgas till transporter”, konstaterar Can Europe i en kommentar.

Enligt Markus Trilling, policykoordinator för finans och subventioner vid Can Europe, är de nationella energi- och klimatplanerna rätt ställe för medlemsländerna att omsätta sina tio år gamla löften till konkreta planer.
”Medlemsländerna har till slutet av året på sig att göra sin hemläxa. Givet den växande klyftan mellan Parisavtalets mål och vad regeringar gör står vi inför ett klimatnödläge. Därmed måste regeringar fokusera sina investeringar under det kommande decenniet på övergången till ren energi. Att upphöra med fossila subventioner kommer frigöra nödvändiga resurser som gör det möjligt för Europa att nå nollutsläppsmålet så snart som möjligt”, säger han.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.