fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Öka samarbetet mellan jägare och ekoturism

Publicerad: 17 september 2015, 07:49

Sveriges vilt drar in minst tio miljarder kronor per år och vår natur bidrar till exportintäkter på 30 miljarder kronor varje år.

Ämnen i artikeln:

Jakt

Den här artikeln publicerades den 17 september i Miljöaktuellt Idag.

Var tredje turist kommer till Sverige för att uppleva naturen, visar Ekoturismföreningens rapport Wild Vision 2020.

– Sverige förknippas med en storslagen natur där exempelvis älgen är en turistmagnet för tyska besökare, men vi är dåliga på att lyfta fram viltets värde för turismen, säger Per Jiborn, generalsekreterare på Ekoturismföreningen.

Trots att cirka 30 procent att turismens exportintäkter kan härledas till någon form av naturturism, finns turismen sällan med när balansräkningen görs för svenska viltstammar. Per Jiborn tror att viltets värde för turismen helt enkelt inte är tillräckligt känt.

– Den största utmaningen är att få politiska beslutsfattare att se potentialen i turismen. Det behövs långsiktiga handlingsplaner och en politisk samsyn. Jag vill se ett samarbete mellan jakt och viltskådning, vilket kan bygga broar mellan land och stad.

Per Jiborn vill gärna att Ekoturismföreningen och Jägareförbundet samarbetar för att få fram en större professionell näring där fler företag kan kombinera viltskådning och olika sorters upplevelser under jaktsäsongen. Med hjälp av turism skulle exempelvis en högre förädling av landsbygdens viltkött skapa nya lokala turismintäkter på 500 miljoner kronor.

För att lyckas med detta behövs en lägre moms på naturguidningar och att en mindre del av viltvårdsfondens medel används för att skapa jobb och landsbygdsutveckling kring viltet.

I dag är det tillåtet att jaga i en stor del av Sveriges naturreservat och nationalparker. Obekräftade uppgifter från insatta jägare pekar på att jakt är tillåtet i 90 procent av våra skyddade områden. Per Jiborn föreslår att jakten förbjuds i fler områden. Då kan referensområden för forskning och särskilda reservat för viltskådning med mindre skygga djur skapas.

Han tror också att den illegala jakten i landet minskar om rovdjurturismen skulle ökar.

– Om rovdjursturismen ökar får djuren ett ekonomiskt värde för lokalbefolkningen. Dialogen kan underlättas om lokalbefolkningen ser att rovdjuren drar in pengar till bygden och det skulle istället leda till en lokal stolthet.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev