Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Så blir Sverige fossilfritt 2050

Publicerad: 12 december 2012, 09:11

Naturvårdsverket redovisar sin plan för ett utsläppsfritt samhälle


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Många följer med intresse Sveriges försök att bli ett fossilfritt samhälle till år 2050. Igår redovisade Naturvårdsverket (SNV) sin rapport hur vi kan gå i land med uppgiften. Myndigheten har suttit med frågan ett år.

−Vår viktigaste slutsats är att det är möjligt att ställa om till ett samhälle utan nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Kraftigt minskade utsläpp är den viktigaste förutsättningen för att nå målet, Men vi behöver också komplettera med ett ökat upptag av koldioxid i skog och mark, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Mycket återstår att göra för att snabba på teknikutvecklingen inom industrin och få fram energisnåla transporter – det är där de största utmaningarna ligger, menar hon. Men man behöver också hushålla med energi och resurser och ställa om konsumtionsmönster.

SNV föreslår speciella branschvisa färdplaner för till exempel gruv- järn- och stål- och cementindustrin. För att få ihop den helt koldioxidfria budgeten till 2050 tittar Naturvårdsverket också på alternativ med ccs-teknik (kolinfångning) och som en sista utväg inköp av utsläppsrätter.

Att bättre nyttja landets kolsänka i skog och mark genom att bilda flera naturreservat är ett annat sätt att komma fram snabbare, menar Naturvårdverket, och pekar på fördelarna med att jobba mot flera miljömål samtidigt. I det här fallet biologisk mångfald.

Miljöminister Lena Ek som närvarade vid presskonferensen pekade  på behovet av bättre teknik för att skapa ett samhälle som år 2050 inte längre belastar klimatet.

” Det behövs en ingenjörsrevolution
av sällan skådat mått, den enda jämförelsen som går att göra är när Sverige gick över från ånga till el. Nu måste vi gå från el-samhället till klimatsamhället, säger Lena Ek.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.