Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Så påverkas vår hälsa av 1,5 graders uppvärmning

Publicerad: 8 oktober 2018, 11:59

Foto: Illustration: jniittymaa0/Pixabay

I samband med IPCC:s rapport om 1,5 graders-målet släpptes i veckan också en rapport som visar hur klimatförändringarna påverkar människors hälsa.  “Ju snabbare vi kan reducera utsläppen av kol till atmosfären, desto fler människoliv räddar vi”, menar rapportförfattarna.


Arthur Wyns.

Samtidigt som IPCC i dag släppte sin specialrapport om 1,5 graders-målet publicerades en stödrapport som visar hur klimatförändringarna påverkar människors hälsa. Texten är ett samarbete mellan Världshälsoorganisationen, FN:s klimatpanel och det internationella journalistförbundet Climate tracker.
– Nu råder det vetenskapligt konsensus kring att den globala uppvärmningen påverkar mänsklig hälsa, orsakar miljontals dödsfall och förstärker fattigdom, säger Arthur Wyns, journalist vid Climate Tracker och medförfattare till hälsorapporten, till Aktuell Hållbarhet.

Stor skillnad mellan 1,5 och 2,0 graders uppvärmning
I rapporten skriver författarna att 62 till 457 miljoner fler människor riskerar att försättas i extrem fattigdom om vi missar målet på 1,5 grader och hamnar på 2,0. Dessutom minskar tillgången till mat och vatten, sjukdomar ökar och redan utsatta områden utsätts för fler ekonomiska förluster. Samtidigt skriver forskarna att redan en uppvärmning på 1,5 grader kommer att försvåra målet att minska fattigdom, säkra jämställdhet och garantera människors och ekosystemens välmående.

Rapporten konstaterar också att arbetet med att reducera växthusgaser från atmosfären kan leda till en rad effekter som är positiva för människors hälsa. En konsekvens av minskad kolkraftsanvändning är till exempel renare luft i flera storstäder.
– Ju snabbare vi kan reducera utsläppen av kol till atmosfären, desto fler människoliv räddar vi genom att luftföroreningarna minskas. I dag orsakar luftföroreningar globalt vart åttonde dödsfall, berättar Diarmid Campbell-Lendrum, koordinator för klimatförändringar och hälsa vid världshälsoorganisationen, WHO.

Utsatta områden drabbas hårt – redan vid 1,5 grader
Enligt rapporten kommer en uppvärmning med 1,5 grader främst att drabba ursprungsbefolkningar, barn, och äldre hårt. Hårdast förväntas människor och ekosystem kring Arktis, och önationer vid bland annat ekvatorn att drabbas. Även samhällsgrupper som arbetar utmed kuststräckor och med jordbruk kommer att påverkas allvarligt.

Sverige upplevde nyligen den varmaste sommaren i modern tid. IPCC-rapporten bekräftar nu att antalet värmerelaterade dödsfall har dubblerats i Stockholmsregionen de senaste årtiondena på grund av klimatförändringarna.

”Detta belyser att även om Parisavtalets mål på 1.5 grader nås, så kommer vi behöva stora anpassningar för att känsliga populationer skall kunna hantera värmeböljor”, skriver författarna i IPCC-rapporten.

Läs rapporten ”The 1,5 Health Report”

Läs IPCC:s specialrapport om 1,5-gradersmålet

Samuel Avraham
avrahamsamuel@gmail.com

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.