Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Sandblästring fortsätter trots klädföretagens förbud

Publicerad: 20 december 2012, 06:00

I en ny rapport slår Fair Trade Center fast att alla svenska företag nu förbjudit den dödliga metoden sandblästring av plagg. Samtidigt konstaterar man att företagen skulle kunna göra mer för att stoppa användningen av sandblästring bland underleverantörerna.


Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Sandblästring är en metod för att skapa en "sliten" look på kläder – främst denim. Metoden har används i stor skala i årtionden och används än idag. Detta trots att forskare i Turkiet redan 2004 upptäckte att människor som arbetade med sandbälstring ofta drabbas av den dödliga sjukdomen stenlunga. Idag vet man att 55 arbetare dött och uppemot 5000 insjuknat i stenlunga av sandblästring – bara i Turkiet. I Turkiet är metoden nu förbjuden, men istället har sandblästring blivit vanligare i mindre reglerade länder som Bangladesh, Kina, Pakistan och Egypten.

2010 gjorde Fair Trade Center en granskning av 17 klädföretag som verkade på den svenska marknaden för att ta reda på hur de hanterade riskerna med sandblästring. Då stod det klart att flera företag använde sandblästring i sina klädfabriker – till exempel Whyred, Nudie Jeans och Varner-gruppen. Idag lanserar FTC en uppföljande rapport som visar att alla de 17 företagen nu förbjudit sandblästring. Catrin Rosquist är projektledare på Fair Trade Center och har varit med och tagit fram rapporten.
– Vi är väldigt nöjda med att de företag som har sandblästrat nu förbjudit metoden i sina leverantörsled, säger hon till Miljöaktuellt.

Samtidigt konstaterar Catrin Rosquist att företagen borde kunna göra betydligt mer för att försäkra sig om att deras leverantörer slutar med metoden helt.
– Vi tycker att det finns flera saker som företagen skulle kunna göra. Företagens argument är att de inte kan kontrollera vad deras direkta leverantörer och underleverantörer gör hela tiden, men vi tycker att de borde kunna samarbeta mer med lokala organisationer och fackförbund. Dessutom borde plaggen testas mer för att se om sandblästring förekommit, säger hon.

Fair Trade Center konstaterar också i rapporten att inget av klädföretagen i rapporten kompenserat drabbade arbetare eller deras familjer.
– Vi kan konstatera att de här företagen har många utmaningar framför sig på det här området. Samtidigt ser vi ett antal bra steg på vägen – till exempel H&M som helt kräver av sina leverantörer att de inte ens har kapacitet för sandblästring, säger Catrin Rosquist.

Ladda ner rapporten "Still fashion victims?" här!

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.