Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport: Svensk textilåtervinning kan vara nära

Publicerad: 2 oktober 2015, 03:00

Inom fem år kan vi ha textilåtervinning i Sverige, konstaterar en ny rapport.


Den här artikeln publicerades den 1 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Idag hamnar våra gamla textilier oftast direkt i soporna och går därmed till förbränning. Men redan år 2020 kan det vara möjligt att börja med kommersiell materialåtervinning av textil i demonstrationsskala, visar en ny forskningsrapport som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.

Det var före detta miljöminister Lena Ek som gav Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka hur ett system för textilåtervinning kan utformas. Uppdraget ska vara färdigt 1 december i år.

Slutsatsen som forskarna drar är att materialåtervinning genom mekanisk eller kemisk återvinningsteknik kan ge miljövinster men då måste processer optimeras, farliga kemikalier i textilierna kunna hanteras och återvunna fibrer måste ersätta jungfruliga fibrer.
– Forskningsstudien är ett viktigt sakunderlag för Naturvårdsverkets fortsatta arbete med regeringsuppdraget Hantering av textilier, men kan också utgöra ett viktigt underlag för andra aktörer inom textil, sorterings- och återvinningsindustrin, säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Studien har gjorts av forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Swerea IVF och forskarna har även del i programmen Mistra Future Fashion, Vinnovafinansierade projektet Från spill till Guld och Formasfinansierade projektet SUPFES och Kemikaliegruppen.

Läs hela rapporten här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.