Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rapport: svenska skojättar har dålig koll

Publicerad: 26 Augusti 2014, 09:17

Flera svenska skojättar har ett bristande hållbarhetsarbete, visar en färsk rapport från Fair Trade Center.


Ämnen i artikeln:

Fair Trade CenterMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 26 augusti.

Fyra av de största skobutikskedjorna i Sverige slarvar med kontrollen av arbetsmiljöer i tillverkningsländerna. Det visar en granskning från organisationen Fair Trade Center av företagen Deichmann, Euro Sko, Nilson och Scorett.

Garvning av skoläder är en riskfylld hantering som kräver mycket kemikalier, men ingen av de fyra butikskedjor som undersökts gör systematiska kontroller av garverierna.

– Det är både oacceptabelt och förvånande att de inte har kommit längre i sitt hållbarhetsarbete. Att den mest riskabla delen av produktionskedjan, garverierna, fortfarande är en blind fläck måste rättas till omgående. Det handlar inte om god vilja utan om att följa de internationella konventioner företagen säger sig följa, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Trade Center.

Fair Trade Center vill att skobutikskedjorna tar ett större ansvar för arbetsförhållanden hos leverantörerna och utför systematiska kontroller.

Läs rapporten ”I samma fotspår?".

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.