lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rapport visar på risker med att köpa sig till koldioxidneutralitet

Publicerad: 19 augusti 2020, 09:11

Trädplantering i Kenya. Foto: Chris Obiero/ Wikimedia Commons

Det råder fortfarande stor oklarhet kring vilka tekniker för koldioxidinfångning och lagring samt vilka certifikat för negativa utsläpp som är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv. De slutsatserna drar organisationen Oxfam i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Negativa utsläpp

JR


I rapporten granskas och jämförs sex olika tekniker för koldioxidinfångningscertifikat som finns på marknaden i dag – direktinfångning från luft, biokol, regenerativt jordbruk, påskyndad vittring, trädplantering samt lagring i byggnadsmaterial. Rapporten ser över flera aspekter som till exempel hur effektiva teknikerna är på att samla in koldioxid, lagra koldioxid, vad de har för sociala och miljömässiga risker, vad de kostar och om det finns eventuella positiva sidoeffekter.

Rapportförfattaren Robert Höglund konstaterar att negativa utsläpp verkligen behövs och menar att det är bra att företag investerar i dem. Han menar dock att det finns risker med att företag kommunicerar att de är koldioxidneutrala utan att ta hänsyn till hur stabilt koldioxiden lagras eller hur snabbt den fångas in.

– Vissa projekt har en väldigt låg permanens. Frågan om additionalitet kan också vara problematisk då vissa saker skulle göras ändå. Det är också viktigt att säkerställa hur projekt påverkar människor socialt, till exempel finns flera exempel på trädplanteringsprojekt som tvingat bort människor från sin mark, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

För och nackdelar med olika klimatkompensationstekniker. Foto: Oxfam

Robert Höglund vill inte rekommendera någon enskild teknik eller metod för att skapa negativa utsläpp då han menar att det mesta är avhängigt projektens genomförande. 

Rapporten lyfter också att det är viktigt att inte blanda ihop negativa utsläpp med åtaganden att minska utsläppen.

– Företag och individer bör sätta ambitiösa mål för att minska sina egna utsläpp oavsett vad de gör för att ta bort koldioxid, säger Robert Höglund.

Läs ”Removing Carbon Now” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev