Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rara arter skövlas för kronprinsessans slott

Publicerad: 21 Maj 2010, 11:01

När Haga slott i Solna rustas upp för att bli bostad åt kronprinsessan Victoria och hennes blivande make drabbas naturlivet i den närmaste omgivningen. Flera ovanliga växter och viktiga träd har skövlats och våtängar har dränerats.


– Det är mycket okänsligt. Samtidigt har de avskaffat den sista ekologen på Riksantikvarieämbetet, säger Nils-Erik Landell, författare och Stockholmskännare som har engagerat sig i frågan.
Han har bland annat skrivit insändare och debattartiklar, där han kritiserar skötseln av Stockholms nationalstadspark. Han är också med i en grupp som har uppvaktat såväl Solna stad som ståthållarämbete och Fastighetsverket om byggets framfart i Haga.

Blomsterfyllda våtängar
vid slottet har dränerats och att stora och vitala träd avverkats i samband med upprustningsarbetet, berättar Nils-Erik Landell. Slottsförvaltningen vill också rensa bort tusentals balkanbolltistlar i området. Ogräs, säger förvaltningen. ”Skulpturalt vackra”, säger Nils-Erik Landell som också kallar dem livsviktiga för insekter, bland annat amiralfjärilar.

Enligt Nils-Erik Landell har grävmaskiner också kört sönder parkens enda växtställe för den sällsynta vätterosen när elen till slottets många bevakningskameror skulle dras. Blommorna växte vid ett hasselbuskage som enligt Nils-Erik Landell också har skövlats.
– Jag har letat förgäves efter vätterosorna, men de är utplånade.

Vätterosen (Lathraea squamaria) är en av det fåtal växter som saknar klorofyll.”Skärt blommande i vitsippstid, parasitiskt växande på hasselrötter och alltid under månghundraåriga hasselbuskage. Det svenska namnet vätteros fick den under romantiken på 1800-talet efter en folksägen, som berättar att vättar bor under vätterosens rötter”, skriver Nils-Erik Landell i en insändare i Dagens Nyheter.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.