Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Raset över för teknikföretagen

Publicerad: 10 september 2009, 06:40

Botten är nådd. Orderingången faller inte längre för de svenska teknikföretagen.


Det ras i orderingång som tidigare drabbat svenska teknikföretag är över, rapporterar branschorganisationen Teknikföretagen.

– Nedgången i order har mer eller mindre upphört i samtliga delbranscher och för olika grupper av leverantörer, kommenterar Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom, i ett pressmeddelande.

För instrumentindustrin, tillverkare av elmaskiner, leverantörer till tele- och elektroindustrin samt leverantörer till bilindustrin är orderingången på export högre än tidigare, enligt Teknikföretagen. Även inom metallvaruindustrin, bil- och transportmedelsindustrin och för leverantörer till bilindustrin är ordervolymerna något större på hemmamarknaden.

För andra grupper av företag fortsätter ordervolymen att minska men Teknikföretagen menar att omfattningen på minskningen är klart mindre än tidigare.

– Botten i konjunkturen kan nu sägas vara nådd. Då 80 procent av företagen har en oförändrad exportorderingång och det därtill är lika många företag som har en ökad som en fortsatt minskad orderingång visar att det ännu inte handlar om en uppgång i konjunkturen. Ett ökat inslag positiva tecken internationellt antyder samtidigt att vi är på väg in i en återhämtning. Hur stark och hur uthållig denna blir är så här långt mer osäkert. Perioden av fallande investeringar och minskad sysselsättning är dessvärre långt ifrån över, avslutar Anders Rune i pressmeddelandet.

Trots ljusningen är efterfrågan på personal oförändrat rekordlåg, noterar Teknikföretagen i sin rapport.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.