Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rättegång mot mänskligheten

Publicerad: 17 maj 2011, 11:01

I dag startade symposiet i Stockholm där Nobelpristagare, forskare, politiker och företagsledare samlats för att diskutera hur planeten ska kunna räddas. Först ut anordnades en fiktiv rättegång mot hela mänskligheten – där juryn bestod av några utav världens skarpaste hjärnor.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenJohan Rockström

Symposiet som arrangeras av bland annat Kungliga Vetenskapsakademien och Stockholm Environment Institute håller på 17-19 maj. Med anledning av mötet skrev Johan Rockström och Andreas Carlgren med flera på DN debatt i går att man önskade att fem punkter skulle ges en framträdande roll på mötet.

1. Världen behöver en ny global utvecklingsväg.

2. Den globalt sammankopplade världen kräver stärkt samarbete utifrån miljöns gränser.

3. Den globala politiken för miljöfrågor och utveckling måste kopplas samman.

4. En global energiomställning är grunden till framgång.

5. Ekonomisk värdering av naturkapital är avgörande för välfärden.

Man avslutade artikeln med att skriva:
”Nobelpristagarsymposiet är ett unikt, informellt toppmöte där vetenskap, politik och näringsliv möts. Det är en möjlighet för en vetenskapligt grundad dialog om vilken väg världen nu bör gå för att säkra en positiv framtid och undvika miljökatastrofer med förödande effekter för ekonomi och utveckling.”

I morgon eftermiddag är tanken att ett slutdokument, ett förslag på åtgärdsprogram, ska överlämnas till FN:s högnivåpanel för global hållbar utveckling som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tillsatt inför nästa års miljötoppmöte i Rio.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.