Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rättsligt bakslag för gotländskt kalkbrott

Publicerad: 1 December 2011, 10:16

Det ser inte ut att bli något kalkbrott i gotländska Bunge. Miljödomstolen kan inte sätta upp några villkor. Beslutet från högre rättsliga instanser håller för dålig kvalitet för att tolka, rapporterar helagotland.se


Ämnen i artikeln:

BungeGotlandNordkalk

Det är en mycket ovanlig miljödom från tingsrätten i Nacka.
Det finska företaget Nordkalks planer på ett kalkbrott i det naturkänsliga området vid Ducker i Bunge har prövats i olika rättsliga instanser i flera år.

Först sa Miljö- och fastighetsdomstolen (MD) nej till utökad kalkbrytning – ett beslut som underkändes i högre rättslig instans, Miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea Hovrätt, som gav sitt klartecken till kalkbrottet för två år sedan.

Igår skulle Miljö-
och fastighetsdomstolen fastställa villkor för driften – men domstolen säger att det inte låter sig göras. De vet helt enkelt inte hur de ska tolka den tidigare domen och utforma villkoren.

MD tycker att beslutsunderlaget från företaget varit bristfälligt. Bland annat är Nordkalks kontrollprogram ofullständigt och ger inte tillräckligt med underlag för att kunna fastställa några villkor – bolagets ansökan avvisas därför.

Så här skriver man i domen:
”På de skäl som mark- och miljödomstolen angivit ovan kan domstolen inte meddela fullständiga villkor för verksamheten. Det kan inte ankomma på remissmyndigheterna eller domstolen att formulera ett kontrollprogram. Mot denna bakgrund kan mark- och miljödomstolen omöjligt meddela ett formellt tillstånd enligt MB till den av Nordkalk planerade täktverksamheten”

På flera punkter har MD en annan uppfattning än den högre rättsliga instansen MÖD.  MÖD ansåg att brytningen når de känsligaste områdena först efter tio år – och att det fanns tid att lära och kartlägga risker. Medan MD menar att det redan vid tillståndsprövningen måste stå klart vilken påverkan brytningen får på djur och växter.

Så här skriver man i domen:
”Bestämmelserna medger inte att riskbedömningen skjuts på framtiden. Mark- och miljödomstolen delar därför inte Miljööverdomstolens uppfattning att – eftersom täktverksamheten först efter tio år kommer att närma sig de känsligaste områdena – detta ger bolaget möjligheter att skaffa sig goda kunskaper om de förändringar som sker i områdena runt täkten och utveckla nödvändiga försiktighetsmått. En sådan uppfattning är också svår att förena med kunskapskravet i 2 kap 2 § MB”

Nordkalk tvingas att betala rättegångskostnader på cirka 450 000 kronor.

Företagets platschef Mikael Lindberg uppger att han kommer att överklaga domen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BungeGotlandNordkalk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.